Bouchez (MR) pleit ook voor versoepelingen: “Dúrf mensen te vertrouwen”

Na minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR) wil nu ook zijn partijgenoot Georges-Louis Bouchez dat de coronamaatregelen in ons land herbekeken worden.

Op het laatste Overlegcomité in ons land is beslist om de coronamaatregelen zo goed als niet te versoepelen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) willen – op advies van experts – dat de coronacijfers in ons land eerst verder dalen. Met het huidige aantal besmettingen is het risico op een derde golf te groot.

Nieuw Overlegcomité

Pas begin volgend jaar zou opnieuw samengekomen worden om dat eventuele versoepelingen voor halverwege januari af te kondigen.

Gisteren vroeg Franstalig minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) op Twitter om toch al een nieuw Overlegcomité te organiseren op 18 december. Hij wil dat de regels rond sociale contacten en de sluiting van de kapsalons herbekeken worden voor de feestdagen.

“Levenswerk van veel mensen”

Jeholet staat niet alleen met die oproep, want in De Zondag treedt zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez hem bij.

“Als de cijfers laag zijn, waarom moet je dan tot 15 januari wachten om te evalueren? Als men ‘s ochtends regen voorspelt tot 14 uur, maar het is al droog om 10 uur, dan doe je toch ook je paraplu dicht?. We spreken hier over het levenswerk van veel mensen, hé. Laten we dat vooral niet vergeten. Als Frank Vandenbroucke spreekt over den blok erop, dan gaat hij daar te licht over”, zegt de MR-voorzitter. Hij wijst daarmee vooral naar contactberoepen.

Bouchez wil ook dat er op Kerstmis een uitzondering komt op de toegelaten sociale contacten. “We vragen veel van de mensen in deze crisis. Dúrf de mensen te vertrouwen. Er zijn ook virologen die zeggen dat een extra contact moet kunnen”, zegt hij.

Virologen

Virologen blijven echter herhalen dat het veel te vroeg is om van nieuwe versoepelingen te kunnen spreken. De coronacijfers liggen nog veel te hoog en dalen bovendien ook steeds trager.

Zowel viroloog Marc Van Ranst als microbioloog Emmanuel André reageerde op Twitter op de uitspraken van de MR-kopstukken. Nu versoepelen betekent volgens hen dat we na de kerstperiode regelrecht naar een derde golf gaan. Dat heeft niet enkel zware medische gevolgen, maar kan er ook voor zorgen dat we op lange termijn economische zwaarden getroffen zijn.

Meer
Lees meer...