PS vraagt om situatie van kappers te herbekijken

De PS wil dat het Overlegcomité op 18 december bekijkt of het mogelijk is om kappers en andere contactberoepen in ons land opnieuw te laten openen. Die moeten normaal nog tot 15 januari gesloten blijven, maar de Franstalige socialisten willen dat er gekeken wordt of die datum niet kan vervroegd worden.

Op het laatste Overlegcomité in ons land is beslist om de coronamaatregelen zo goed als niet te versoepelen. Enkel niet-essentiële winkels mogen sinds vorige week opnieuw openen. Sociale contacten blijven wel heel beperkt en de cafés, restaurants en contactberoepen moeten gesloten blijven.

Contactberoepen

Vooral dat laatste stuit de laatste dagen op heel wat verzet. België is namelijk het enige land op het Europese vasteland waar kappers nog niet mogen openen. De sector vraagt dan ook al enige tijd om dat verbod op te heffen.

Voorlopig lijkt de regering dat echter niet van plan. De bevoegde ministers komen op 18 december wel opnieuw samen voor een Overlegcomité, maar daar zal niet over versoepelingen gesproken worden. Op de agenda staat onder andere de vaccinatiestrategie en quarantaine voor mensen die vanuit het buitenland terugkeren.

De PS vraag nu aan de verschillende regeringen van ons land om zich op 18 december toch te buigen over de sluiting van de contactberoepen. Zij willen dat er gekeken wordt of het mogelijk is om die vroeger dan 15 januari opnieuw te laten openen.

Geen algemene versoepeling

In tegenstelling tot de MR willen de Franstalige socialisten wel geen algemene versoepeling voor de feestdagen. “We vragen geen aanpassing voor de eindejaarsfeesten. We moeten er alles aan doen om een derde golf te vermijden en de cijfers tonen aan dat het nu niet het moment is om de inspanning te lossen. Het respect voor de regels is essentieel, al is het maar uit respect voor het zorgpersoneel”, zegt een woordvoerder van de PS aan de krant De Morgen.

Meer
Lees meer...