Overlegcomité op 18 december, maar verwacht daarbij geen versoepelingen

Als de verschillende regeringen in ons land dat willen, zal er op 18 december op het Overlegcomité ook gekeken worden naar de coronacijfers. Dat hebben premier Alexander De Croo (Open Vld) en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gezegd. Ze reageren daarmee op de vraag van meerdere Franstalige liberalen. Versoepelingen moeten op dat Overlegcomité niet verwacht worden.

Op het laatste Overlegcomité in ons land is beslist om de coronamaatregelen zo goed als niet te versoepelen. Pas begin volgend jaar zou opnieuw samengekomen worden om dan eventuele versoepelingen voor halverwege januari af te kondigen.

Prominente stemmen bij de Franstalige liberalen riepen gisteren en vandaag echter op om toch vroeger samen te komen. Eerst was er Franstalig minister-president Pierre-Yves Jeholet en vandaag volgde MR-partijvoorzitter George-Louis Bouchez. Zij willen op 18 december samenkomen om de regels rond sociale contacten en de sluiting van de kapsalons te bekijken.

Frank Vandenbroucke

“Ik heb er geen enkel probleem mee dat we op een vergadering van het Overlegcomité voor Kerstmis opnieuw over de coronacrisis spreken”, zegt Vandenbroucke in een interview met de regionale zender ATV. “Ik denk zelfs dat het nuttig is dat we samen nadenken met de andere regeringen over de cijfers. Die cijfers zijn gedaald de voorbije weken, maar ik zie vandaag dat ze veel minder sterk dalen. En dat baart mij wat zorgen.”

Samenkomen kan dus, maar versoepelingen zullen daarop niet beslist worden als het van Vandenbroucke afhangt. “Op basis van de cijfers zie ik ons niet voor het einde van het jaar opnieuw dingen openen die nu gesloten zijn. Hoe moeilijk dat ook is”, zegt hij.

Alexander De Croo

Ook premier Alexander De Croo deelt die mening. “Op 18 december is al een Overlegcomité gepland over andere onderwerpen, zoals de details van de vaccinatiestrategie en de quarantaine voor mensen die uit het buitenland terugkeren”, legt hij uit aan VTM Nieuws. Als het van De Croo afhangt, kan er daar wel gesproken worden over de coronacijfers, maar zijn versoepelingen uitgesloten.

Meer
Lees meer...