Belgische kappersfederatie is boos: geen verplichte sluiting ondanks coronacrisis

Vanaf vanmiddag 18 maart om 12 uur zijn er nieuwe, strengere maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mensen mogen niet langer fysiek contact hebben buiten het gezin, niet-essentiële winkels worden gesloten en er komt een samenscholingsverbod. Kapperszaken mogen echter open blijven en daar reageert de federatie van Belgische kappers nu ontevreden op.

Pixabay

De federatie van Belgische kappers is misnoegd vanwege de beslissing van de federale regering om kapperszaken niet verplicht te laten sluiten. De nieuwe regel luidt dat kappers anderhalve meter afstand moeten houden van elkaar. De mensen in het veld vrezen voor besmetting met het coronavirus.

(Nee, er is dus geen bewijs dat ibuprofen coronavirus erger maakt.)

Gezondheid versus inkomen

Onder andere in de Mediahuis-kranten wijst de kappersfederatie Coiffure.org erop dat ook heel wat klanten de ernst van de zaak niet inzien en nog steeds verwachten dat hun afspraak doorgaat. De kappers begrijpen daarom niet dat alle niet-essentiële winkels moeten sluiten en er geen verplichte sluiting van de kapsalons komt.

Volgens Coiffure.org valt het uitblijven van een verbod zwaar bij heel wat kappers. “Ze moeten kiezen tussen sluiten zonder tegemoetkoming of open doen met grote risico’s voor de gezondheid van hun klanten, medewerkers en zichzelf”, klinkt het. De kappersfederatie is daarom van plan om “de druk nogmaals te verhogen met onze partners Unizo en UCM om de overheid te overtuigen dat deze situatie niet langer houdbaar is”.

(Ondertussen werden er in totaal al 1.243 coronabesmettingen vastgesteld in België. De teller staat in ons land op tien dodelijke slachtoffers.)

“Vaker handen wassen”

EPA

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) reageert in de kranten van De Persgroep dat hij de ongerustheid begrijpt en roept iedereen op om het gezond verstand te gebruiken. “Als iemand op je handen niest, breng je hand dan niet meteen naar je mond”, zegt Jambon. Verder zal het zaak zijn voor kappers om “wat vaker de handen te wassen”, stelt Jambon.

(Coronavirus: 15 miljoen mondmaskers onderweg naar België, dreigend tekort binnenkort van de baan.)

Meer
Lees meer...