Nee, er is dus geen bewijs dat ibuprofen coronavirus erger maakt

Op sociale media gaan berichten rond dat ibuprofen en andere ontstekingsremmende medicijnen een corona-infectie zouden verergeren. De wetenschappelijke onderbouwing daarvoor is er niet zeggen artsen en wetenschappers. 

Zaterdag tweette de Franse minister van Volksgezondheid erover, ook sommige Franse artsen adviseren om geen ibuprofen te slikken. Er is echter onvoldoende onderbouwing voor de theorie dat ibuprofen de symptomen van het coronavirus erger maakt. De Fransen baseren zich vermoedelijk op een artikel in het medische tijdschrift The Lancet, dat eigenlijk alleen een hypothese is. Of ze hebben zich in de luren laten leggen door een fake news-berichten op onder meer WhatsApp.

De origine van die ‘thread’ aan nonsens is overigens opgespoord ondertussen. Vorige week dook een bericht op van een zekere Elisabeth, die vertelde dat een vriendin van haar, die arts was in het universitair ziekenhuis van Wenen, haar had gebeld met een waarschuwing. De kliniek had gemerkt dat de meeste patiënten met ernstige symptomen van Covid-19, de pijnstiller ibuprofen hadden ingenomen voordat ze in het ziekenhuis werden opgenomen. Tests uitgevoerd door het laboratorium van de universiteit, voegde ze eraan toe, hadden “sterk bewijs gevonden dat ibuprofen de vermenigvuldiging van het virus versnelt”.

Razendsnel verspreidde zich een audio-opname van het bericht onder Duitstalige gebruikers van WhatsApp, de berichtenservice van Facebook. Al snel begonnen soortgelijke opnamen die verwijzen naar vermeend onderzoek uit Wenen in andere talen op de dienst te circuleren.

Maar het WhatsApp-bericht was gebaseerd op nepinformatie.

‘Het is onzin

“Het is onzin”, zegt Johannes Angerer, woordvoerder van de medische universiteit van Wenen. “We hebben dit intern niet besproken en we doen ook geen onderzoek naar de mogelijke effecten van ibuprofen op Covid-19.” Alles wat de berichten zeggen over onderzoek naar de effecten van ibuprofen op de medische school is verzonnen, benadrukt hij.

“Momenteel is er dus geen wetenschappelijk bewijs gepubliceerd dat ibuprofen het risico op Covid-19 verhoogt of de ziekte verergert”

De universiteit heeft binnen enkele uren na het verschijnen van de berichten verklaringen vrijgegeven om de berichten als nep te markeren. Maar het spreekwoordelijke paard was op hol geslagen: de zoekcombinatie met trefwoorden ‘ibuprofen’ en ‘corona’ was volgens Google één van de populairste van het afgelopen weekend. 

De zaak is een voorbeeld van hoe, naarmate het nieuwe coronavirus zich over de hele wereld verspreidt, een wildvuur aan valse en niet-geverifieerde informatie over de pandemie volgt in haar kielzog. Op privé-berichtenservices zoals WhatsApp sturen goedbedoelde maar angstige personen berichten door met misleidende of vervalste informatie. 

Altijd opletten, ook met paracetamol

Momenteel is er dus geen wetenschappelijk bewijs gepubliceerd dat ibuprofen het risico op Covid-19 verhoogt of de ziekte verergert. Er is ook geen sluitend bewijs dat het gebruik van ibuprofen schadelijk is voor andere luchtweginfecties. Wie ibuprofen nu gebruikt zoals voorgeschreven door z’n arts (en dat geldt ook voor cortisone) blijft dat best doen en stopt daarmee pas na overleg met de arts. 

In het algemeen geldt wel dat te lang en overdreven gebruik van ibuprofen kan leiden tot maag- en darmklachten. Ook paracetamol heeft trouwens z’n gevaren. Zoals voor elk medicijn is het belangrijk de maximale hoeveelheden te respecteren. Dat is 4 gram per dag en tussen elke inname van bijvoorbeeld een gram moet vier uur zitten. Een overdosis paracetamol kan de lever ernstig en blijvend beschadigen, wat potentieel dodelijk is. En ziekenhuizen krijgen wel degelijk voortdurend af te rekenen met mensen die te veel paracetamol hebben geslikt. Vorig jaar riepen Belgische artsen nog op tot betere informatieverschaffing over de risico’s van paracetamol.

Meer
Lees meer...