Coronavirus: 15 miljoen mondmaskers onderweg naar België, dreigend tekort binnenkort van de baan

Er komen eind deze week twee nieuwe leveringen met mondmaskers aan in België: één met 5 miljoen chirurgische mondmaskers; en één met 9 miljoen chirurgische mondmaskers plus 1 miljoen gespecialiseerde FFP2-maskers. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aan onder meer de krant De Tijd. Door mondmaskers te dragen, lopen verplegers en artsen in ziekenhuizen minder kans om een besmetting met het coronavirus op te lopen.

Er deden de jongste dagen berichten de ronde over een tekort aan mondmaskers in België.

Het ziet er echter naar uit dat ons land die zorg alvast achterwege mag laten. Zo zijn er 15 miljoen mondmaskers onderweg naar België.

(Lees hier welke strengere maatregelen de federale regering gisteren aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.)

Gewone maksers én FFP2-maskers

EPA

Bij de eerste levering, die onderweg is, gaat het om 5 miljoen chirurgische mondmaskers. Die kunnen gedragen worden door zorgverleners die niet in direct contact komen met coronapatiënten.

Bij de tweede levering worden er 9 miljoen van die chirurgische mondmaskers geleverd en een miljoen FFP2-maskers. Die laatste zorgen voor een betere bescherming en zouden het coronavirus, dat een redelijk groot virus is, moeten tegenhouden. Deze FFP2-maskers kunnen gebruikt worden door artsen en verplegers die in direct contact komen met coronapatiënten.

Ondertussen werden er in totaal al 1.243 coronabesmettingen vastgesteld in België. De teller staat in ons land op tien dodelijke slachtoffers.

(Belgische gevangenen naaien mondmaskers voor artsen.)

Schenking van steenrijke Chinees

EPA

Een aantal dagen geleden dreigde er een tekort aan mondmaskers te komen voor medisch personeel in de ziekenhuizen, maar dat probleem lijkt nu definitief van de baan.

Zo schonk Jack Ma, de oprichter van het Chinese internetbedrijf Alibaba, een half miljoen chirurgische mondmaskers aan ons land dankzij tussenkomst van zijn persoonlijke vriend koning Filip. Met die levering kunnen de Belgische ziekenhuizen normaal al enkele weken verder.

Meer
Lees meer...