Kappers en schoonheidsspecialisten eisen duidelijkheid van Overlegcomité: “Klaar om te heropenen”

Kappers en schoonheidsspecialisten willen vrijdag na het Overlegcomité duidelijkheid krijgen over wanneer ze opnieuw mogen openen. Volgens hen zijn de afgesproken indicatoren voor nieuwe versoepelingen veel te streng. Zij bereiden zich op dit moment samen met experts voor een op heropstart die “veiliger dan ooit” zal zijn.

De discussie rond de sluiting van kappers tijdens de coronacrisis in België sleept al lang aan. Terwijl ze tijdens de eerste lockdown juist als één van de weinige handelszaken mochten openblijven, zijn ze ze nu al meer dan twee maanden verplicht dicht.

Voor de feestdagen was er – op vraag van de PS en MR – even sprake van om kappers opnieuw te laten openen. België was toen namelijk het enige land op het Europese vasteland waar kappers nog niet mochten openen. Kort daarna verslechterden de cijfers echter opnieuw en besloten ook andere landen om contactberoepen te verbieden.

Indicatoren

Eind november zijn op het Overlegcomité indicatoren vastgelegd die moeten bereikt worden voor er sprake kan zijn van versoepelingen. Het gaat om minder dan 800 nieuwe besmettingen per dag en minder dan 75 nieuwe ziekenhuisopnames. Met gemiddeld 1.973 besmettingen en 123 ziekenhuisopnames zijn die cijfers nog lang niet in zicht.

Kappersfederatie Febelhair en de Belgische Beauty Federatie (BBF) noemen die vastgelegde indicatoren dan ook veel te streng. Zij willen vroeger opnieuw kunnen openen.

“Veiliger dan ooit”

“Onder leiding van de expertengroep GEMS worden onze niet-medische contactberoepen momenteel voorbereid voor een veilige heropstart. Op zeer korte termijn zullen we klaar zijn om veiliger dan ooit weer te kunnen heropenen”, zegt Mario Blokken van de BBF aan persagentschap Belga.

“Als de dalende trend in de coronacijfers sinds maandag zich blijft doorzetten, moet het overlegcomité de heropstart van de contactberoepen bovenaan op de agenda zetten. Zij kregen de belofte dat ze bij de eerstvolgende versoepeling zouden zitten”, zegt Danny Van Assche van werkgeversfederatie Unizo.

Extra streunmaatregelen

Vrijdag hopen de kappers dan ook duidelijkheid en perspectief te krijgen. Als die heropstart er toch niet komt op korte termijn, vragen de kappers en schoonheidsspecialisten extra steunmaatregelen van de overheid.

Meer
Lees meer...