Coronavirus: Alle cijfers blijven dalen

De cijfers in verband met het coronavirus in ons land nemen verder af. Na een stijging in het aantal nieuwe besmettingen in de eerste weken van het nieuwe jaar, zijn deze cijfers sinds enkele dagen opnieuw aan het dalen. Ook vandaag wordt die daling verdergezet.

In de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano zien we dat alle cijfers rond het coronavirus in ons land verder dalen. Dinsdag zagen we de eerste kleine daling in het aantal nieuwe besmettingen en die zette zich ook gisteren en vandaag verder.

Gemiddeld 1.972,9 nieuwe besmettingen per dag (-6 procent)

In de week van 11 tot en met 17 januari werden dagelijks gemiddeld 1.972,9 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een daling met 6 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen. Begin deze week steeg dit cijfer nog boven de 2.000, maar sinds gisteren ligt het opnieuw onder die grens. In totaal raakten in ons land al 684.256 mensen besmet met het coronavirus.

Op dit moment worden dagelijks gemiddeld 43.074,3 tests afgenomen. Dat is een daling met 2 procent vergeleken bij een week eerder. Die daling valt te verklaren doordat 10 januari, de laatste dag van de kerstvakantie, nu niet meer meegerekend wordt in het gemiddelde. Op die dag keerden namelijk honderd duizenden mensen terug van op reis. Sinds kort moeten alle reizigers die terugkeren vanuit een rode zone zich verplicht twee keer laten testen.

Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt nog steeds licht af. Deze ligt nu op 5,3 procent en ligt zo 0,1 procent lager dan een week geleden. Dat cijfer ligt iets hoger dan de afgelopen dagen, maar vergeleken bij een week geleden is er nog steeds een heel kleine daling te zien. Met 5,3 procent komt ons land heel dicht bij de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert om de crisis onder controle te zien. Experts in ons land willen dit cijfer echter zien dalen tot 3 procent alvorens versoepelingen in te voeren.

Gemiddeld 123 ziekenhuisopnames per dag (-2 procent)

Het aantal ziekenhuisopnames blijft ook verder dalen. Daarbij gaat het nu om gemiddeld 123 per dag, goed voor een daling met 2 procent. 

In totaal lagen er gisteren 1.937 personen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat is 1 procent minder dan een dag eerder. Daarvan liggen 336 op de afdelingen intensieve zorgen. Ook dat is een daling met 1 procent vergeleken bij een dag eerder. 186 mensen moeten kunstmatig beademd worden.

Gemiddeld 48,6 overlijdens per dag (-11,2 procent)

Tussen 11 en 17 januari stierven elke dag gemiddeld 48,6 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ook dat is een daling met 11,2 procent vergeleken bij een week eerder. In totaal zijn er in ons land nu al 20.572 mensen overleden aan Covid-19.

Vaccinatie

Op dit moment zijn er in ons land al 126.328 personen voor de eerste keer ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat daarbij om de eerste fase van de inentingen die plaatsvinden bij de bewoners en het personeel van woonzorgcentra.

In verhouding is op dit moment 1,38 procent van de Belgische bevolking ouder dan 18 jaar gedeeltelijk ingeënt tegen het coronavirus.

Lees ook:

Meer
Lees meer...