Verplichte quarantaine en twee coronatesten voor wie terugkeert uit rode zone

Wie terugkeert uit een rode zone in het buitenland moet vanaf morgen verplicht één week in quarantaine gaan en zich tweemaal laten testen. Die test moet afgenomen op dag 1 en op dag 7 na terugkomst. Dat heeft het Overlegcomité zojuist beslist. Daarmee volgen ze het advies dat de experts gisteren opgesteld hadden. De nieuwe regels blijven voorlopig van kracht tot 15 januari. 

Er is de laatste tijd heel wat te doen over de vele Belgen die tijdens de kerstvakantie naar het buitenland zijn getrokken. Aangezien België op dit moment een van de betere leerlingen van Europa is op het vlak van coronacijfers, leeft bij veel experts de schrik dat we na de vakantie het virus hier opnieuw zullen binnenbrengen.

Nadat de expertengroep GEMS gisteren een advies had geschreven voor de regering, besloot die vandaag een elektronisch Overlegcomité te houden over de situatie.

“Vermijden dat we virus importeren”

Daarop is beslist dat wie meer dan 48 uur in een rode zone is geweest bij terugkomst verplicht één week in quarantaine moet. Tot nu toe moest je enkel je Passenger Locator Form invullen en kreeg je dan eventueel de melding dat je in quarantaine moest. Of dat wel of niet het geval was, ging af van je gedrag ter plaatse.

Reizigers die terugkeren, moeten ook twee verplichte coronatests ondergaan: één dag na hun terugkomst en zeven dag erna. “De test op dag één is iets nieuws. We zien dat de cijfers in ons land goed dalen, maar in de meeste buurlanden stijgen de cijfers en er ook een mutatie van het virus is die zeer gevaarlijk blijkt. De situatie in ons land is redelijk goed en we gaan er alles aan doen om te vermijden dat we het virus zouden importeren”, legt premier Alexander De Croo (Open Vld) uit aan VRT NWS.

Uitzonderingen

Er zijn wel enkele uitzonderingen op de nieuwe regels. Zo mogen mensen die in essentiële sectoren werken en een attest van hun werkgever kunnen voorleggen, wel uit quarantaine. Hetzelfde geldt voor wie met een attest om professionele redenen in het buitenland was. Ook studenten mogen hun quarantaine onderbreken als ze een examen moeten gaan afleggen.

Die uitzonderingen zijn ook de reden waarom de strengere regels nu pas ingaan. Normaal zouden die al op 18 december van kracht zijn zoals te vroeg was gelekt. Meerdere sectoren tekenden toen echter bezwaar aan, waardoor het Overlegcomité ze twee weken geleden uiteindelijk nog niet invoerde.

Controles

Tot slot komen er ook bijkomende controles voor wie terugkeert uit het buitenland. Zo zal er strenger worden toegezien op het invullen van het Passenger Location Form. Ook de negatieve test die niet-inwoners van België moeten kunnen voorleggen zal beter gecontroleerd worden.

Meer
Lees meer...