Quarantaine en coronatest opnieuw verplicht voor wie terugkeert uit rode zone

Wie terugkeert uit een rode zone in het buitenland moet vanaf 18 december opnieuw verplicht in quarantaine gaan en zich laten testen. Dat is bevestigd door Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité testing en tracing, in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Tot half oktober was voor iedereen die naar België kwam uit een rode zone in het buitenland verplicht om in quarantaine te gaan en zich te laten testen. Daarna zijn de regels aangepast en bepaalde het zogenaamde Passenger Locator Form wat je moet doen bij terugkeer in België.

Dat online formulier moet iedereen die meer dan 48 uur in een ander land was verplicht invullen. Die antwoorden bepalen of je een risico hebt gelopen om besmet te zijn geraakt met coronavirus. Daarna krijg je de melding of je al dan niet in quarantaine moet en je al dan niet moet laten testen.

Quarantaine en test

“Dat gaan we nu weer veranderen. Vanaf 18 december moet iedereen nog steeds het formulier invullen, maar iedereen die uit een rode zone terugkeert, zal sowieso ook verplicht tien dagen in quarantaine moeten gaan. Op dag zeven volgt dan een test. Als die test negatief is, mag je uit quarantaine”, zegt Moykens.

In de praktijk zal het er in het begin op neerkomen dat je bij sowieso in quarantaine moet. Op dit moment is namelijk bijna heel Europa een rode zone. De actuele stand van zaken daarrond kan je bekijken op de website van FOD Buitenlandse Zaken.

Controles

De overheid zal vanaf 18 december ook effectief controleren of iedereen die dat moet doen zich ook effectief laat testen. “We zullen nakijken of die mensen ook effectief een afspraak maken om zich te laten testen. Wie dat niet doet, zal een telefoontje van ons krijgen.”

Ook de controle op het invullen van het Passenger Locator Form zal opgedreven worden. Hoe dat precies zal gebeuren, is nog niet definitief beslist. “We zijn aan het bekijken hoe we er tegen 18 december voor kunnen zorgen dat het niet meer zo makkelijk is om de grens over te glippen. Er zijn besprekingen over de grenscontroles, de luchthavens en de havens”, zegt Moykens.

Meer
Lees meer...