Corona-experts binnenkort betaald voor advies

De experts die de regering adviseren over de aanpak van de coronacrisis zullen binnenkort een vergoeding krijgen voor hun werk. Het gaat om de 24 leden van de nieuwe expertengroep GEMS. Onder andere Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Steven Van Gucht, Pierre Van Damme, Niel Hens en Geert Molenberghs maken daar deel van uit.

Al sinds het begin van de coronacrisis in ons land wordt de regering bijgestaan door allerhande experts die advies geven over het te volgen beleid. Wie die experts precies zijn, is de voorbije maanden wel al meermaals veranderd. Recent nog is beslist om het vorige adviesorgaan Celeval op te doeken en te vervangen door een nieuwe groep.

GEMS

Die nieuwe groep kreeg de naam ‘Groep van Experts voor Managementstrategie van Covid-19’, of kortweg GEMS en bestaat hoofdzakelijk uit virologen en biostatistici. Alle economen en psychologen zijn er dus uit verdwenen.

Nochtans was dat juist de bedoeling van het adviesorgaan Celeval toen het zijn voorganger GEES opvolgde. De regering wilde toen ook rekening houden met gevolgen van deze crisis voor de economie en de mentale gezondheid van de bevolking. Nu de cijfers opnieuw stijgen, lijkt dat idee echter opnieuw afgevoerd.

Vergoeding

Maar dat is dus niet de enige nieuwigheid van het nieuwe adviesorgaan GEMS. Voor het eerst wordt er werk gemaakt van een vergoeding voor de 24 leden ervan. Tot nu toe kregen experts voor hun werk namelijk niets betaald.

Caroline Leys, woordvoerster van coronacommissaris Pedro Facon, heeft aan Het Nieuwsblad laten weten dat er gewerkt wordt aan een wettelijk kader voor die vergoeding. De komende dagen moet de ministerraad beslissen over hoe hoog die vergoeding precies zal zijn.

Meer
Lees meer...