Coronavirus: aantal besmettingen stijgt steeds sneller

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land blijft maar stijgen. En die stijging gebeurt ook steeds sneller. Da’s deels te verklaren doordat er veel meer getest wordt, maar dat aantal testen zegt helemaal niet alles.

Elke dag worden in ons land gemiddeld 2.368 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om cijfers van de week van 7 tot 13 december. Het aantal besmettingen is gestegen met zo’n 9 procent in vergelijking met de cijfers van de week ervoor.

Snellere stijging

Eerder deze week gaf gezondheidsinstituut Sciensano ook al stijgende cijfers door. En de snelheid waarmee de cijfers de lucht in gaan, blijft duidelijk stijgen. Maandag was nog sprake van een stijging van 3 procent, dinsdag van 6 procent en woensdag van 8 procent.

Die stijging komt deels doordat er veel meer getest wordt. Het aantal testen is met zo’n 12 procent gestegen in vergelijking met een week geleden. Maar de positiviteitsratio – het aantal positieve testen in vergelijking met het totaal – daalt wel lichtjes, tot 8,1 procent.

Gemiddeld 183 ziekenhuisopnames

De voorbije week werden elke dag gemiddeld 183 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Da’s een lichte daling in vergelijking met een week eerder, met 2 procent. Toen belandden elke dag zo’n 186 Covid-patiënten in het ziekenhuis.

Gisteren lagen 2.712 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Van hen liggen 571 patënten op afdelingen intensieve zorgen, een daling met 4 procent. 377 van die mensen hebben extra zuurstof nodig.

Gemiddeld 93 overlijdens

Elke dag overleden in de week van 7 tot 13 december gemiddeld 93 mensen aan Covid-19. Da’s een daling met zo’n 7 procent, maar die daling lijkt te vertragen.

Dat wil zeggen dat het aantal coronadoden in ons land op een soort plateau terecht lijkt te komen. In totaal overleden nu al 18.278 Belgen aan de gevolgen van Covid-19.

Meer
Lees meer...