Coronacijfers: Voor tweede dag op rij meer coronapatiënten in het ziekenhuis

Uit de nieuwe cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat het aantal ziekenhuisbedden dat wordt ingenomen door coronapatiënten nu voor de tweede dag op rij toeneemt. Ook het aantal besmettingen is in stijgende lijn.

De cijfers in verband met het coronavirus in ons land zijn steeds sneller aan het stijgen. De eerste stijging in het aantal besmettingen was zondag te zien. Op maandag noteerden we de eerste stijging in het aantal bezette bedden in de ziekenhuizen in ons land en die stijgingen zetten zich ook vandaag verder.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis neemt opnieuw toe

Voor de tweede dag op rij neemt het aantal personen die met een coronabesmetting in het ziekenhuis liggen toe. Gisteren lagen er 2.888 coronapatiënten in het ziekenhuis, terwijl dat er zaterdag nog ruim 100 minder waren. Het aantal patiënten op de afdeling intensieve zorgen, blijft wel nog dalen. Daar gaat het nu om 614 bezette bedden. Zondag waren dat er nog 617.

Wanneer we kijken naar het aantal patiënten dat gemiddeld wordt opgenomen, is er wel nog een daling te zien in de cijfers. Het ging daar om gemiddeld 181,6 ziekenhuisopnames per dag. Dat is een daling met 6 procent. Dit cijfer moet volgens experts maximaal 75 per dag bedragen voor we aan versoepelingen kunnen denken.

Aantal besmettingen stijgt steeds sneller

Het aantal besmettingen neemt, net zoals de afgelopen dagen ook toe, en die stijging wordt sneller. In de periode van 5 tot 11 december ging het om gemiddeld 2.274 nieuwe besmettingen per dag. Dat betekent een stijging van 6 procent vergeleken bij de vorige periode van 7 dagen.

Sinds enkele dagen is het aantal tests dat dagelijks wordt afgenomen in ons land wel opnieuw aan het stijgen. Op dit moment gaat het om gemiddeld 32.213 testen per dag, terwijl dat cijfer zo’n twee weken geleden nog onder de 30.000 lag.

Daarbij neemt de positiviteitsratio wel steeds meer af. Dit cijfer ligt nu op 8,1 procent. Dat betekent dat van het totale aantal afgenomen coronatests gemiddeld 8,1 procent positief blijkt te zijn. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert de grens van 5 procent om de epidemie te zien als “onder controle”. De virologen in ons land willen dat dit cijfer lager ligt dan 3 procent.

Aantal overlijdens blijft wel sterk dalen

Het gemiddelde aantal overlijdens per dag blijft wel nog steeds sterk dalen. Het gaat daar nu om gemiddeld 90 overlijdens per dag, goed voor een daling met 17 procent. 

Op deze cijfers zit altijd een vertraging. De kans is dus groot dat deze daling de komende dagen zal afnemen.

Meer
Lees meer...