Left Right
scrollTop top

Coronacijfers: Aantal nieuwe besmettingen zakt opnieuw onder 2.000


coronatest
© Isopix

De cijfers in verband met het coronavirus in ons land nemen verder af. Na een stijging in het aantal nieuwe besmettingen in de eerste weken van het nieuwe jaar, zijn deze cijfers sinds gisteren opnieuw aan het dalen en die daling zet zich ook vandaag verder.

In de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano zien we dat alle cijfers verder dalen. Gisteren zagen we de eerste kleine daling in het aantal nieuwe besmettingen en vandaag gaat het al over een iets grotere daling.

Gemiddeld 1.988 nieuwe besmettingen per dag (-5 procent)

In de week van 10 tot en met 16 januari werden dagelijks gemiddeld 1.988,1 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een daling met 5 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen. De afgelopen twee dagen lag dit cijfer hoger dan 2.000. Tot eergisteren ging het zelfs nog om een stijging van het aantal nieuwe besmettingen. In totaal raakten in ons land al 681.250 mensen besmet met het coronavirus.

Op dit moment worden dagelijks gemiddeld 43.955,4 tests afgenomen. Dat is een stijging met 2 procent vergeleken bij een week eerder. Die stijging hangt samen met de nieuwe regels voor terugkerende reizigers. Sinds kort moeten alle reizigers die terugkeren vanuit een rode zone zich namelijk verplicht twee keer laten testen.

Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt nog steeds licht af. Deze ligt nu op 5,2 procent en ligt zo 0,2 procent lager dan een week geleden. Dat cijfer ligt iets hoger dan de afgelopen twee dagen, maar vergeleken bij een week geleden is er nog steeds een heel kleine daling te zien. Mat 5,2 procent komt ons land heel dicht bij de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert om de crisis onder controle te zien. Experts in ons land willen dit cijfer echter zien dalen tot 3 procent alvorens versoepelingen in te voeren.

Gemiddeld 123 ziekenhuisopnames per dag (-1 procent)

Het aantal ziekenhuisopnames blijft ook verder dalen. Daarbij gaat het nu om gemiddeld 123,4 per dag, goed voor een daling met 1 procent. 

In totaal lagen er gisteren 1.960 personen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat is 1 procent minder dan een dag eerder. Daarvan liggen 360 op de afdelingen intensieve zorgen. Ook dat is een daling met 1 procent vergeleken bij een dag eerder. 198 mensen moeten kunstmatig beademd worden.

Gemiddeld 50 overlijdens per dag (-5 procent)

Tussen 10 en 16 januari stierven elke dag gemiddeld 49,9 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ook dat is een daling met 5,4 procent vergeleken bij een week eerder. In totaal zijn er in ons land nu al 20.554 mensen overleden aan Covid-19.

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…