Coronacijfers: Opnieuw meer dan 2.000 besmettingen per dag

De coronacijfers blijven een dubbel beeld geven. Zo blijft het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus nog steeds toenemen, maar zien we tegelijk wel een daling in het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens.

In de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano zien we een verdere stijging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus, al neemt deze stijging wel in kracht af. Tegelijk blijft het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames verder afnemen.

Gemiddeld 2.010 nieuwe besmettingen per dag (+9 procent)

In de week van 8 tot en met 14 januari werden dagelijks gemiddeld 2.010 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een stijging met 9 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen. Deze stijging is wel aan het vertragen. Zo ging het gisteren nog om een stijging met 11 procent en eergisteren om een stijging met 17 procent.

Dat er meer besmettingen zijn, hangt ongetwijfeld samen met het hogere aantal tests dat wordt uitgevoerd. Sinds kort moeten alle reizigers die terugkeren vanuit een rode zone zich verplicht twee keer laten testen. Daardoor is het gemiddelde aantal afgenomen test sinds begin januari opnieuw fors aan het stijgen. Tot gemiddeld 45.340 in de week van 8 tot en met 14 januari. Dat is een stijging met maar liefst 28 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen.

Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt wel licht af. Deze ligt nu op 5,04 procent en daarmee 0,7 procent lager dan gisteren. Daarmee komt ons land heel dicht bij de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert om de crisis onder controle te zien. Experts in ons land willen dit cijfer echter zien dalen tot 3 procent alvorens versoepelingen in te voeren.

Gemiddeld 115 ziekenhuisopnames per dag (-10 procent)

Het aantal ziekenhuisopnames is wel nog steeds aan het dalen. Daarbij gaat het nu om gemiddeld 115 per dag, goed voor een daling met 10 procent. 

In totaal lagen er gisteren 1.892 personen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 4 procent meer dan een dag eerder. Daarvan liggen 367 op de afdelingen intensieve zorgen. Ook dat is een stijging met 4 procent vergeleken bij een dag eerder.

Gemiddeld 51 overlijdens per dag (-6 procent)

Tussen 8 en 14 januari stierven elke dag gemiddeld 51,4 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ook dat is een daling met 6 procent vergeleken bij een week eerder. In totaal zijn er in ons land nu al 20.435 mensen overleden aan Covid-19.

Meer
Lees meer...