Overlegcomité: niet-essentiële reizen zijn verboden, maar “we bouwen geen muur rond het land”

Het was al gelekt, maar nu is het ook officieel: niet-essentiële reizen worden tijdelijk verboden. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) vanavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie na het Overlegcomité van de verschillende Belgische regeringen. Kappers en andere niet-medische contactberoepen kunnen ten vroegste op 13 februari opnieuw aan de slag.

Er komt een tijdelijk verbod op “reizen met een recreatief of toeristisch karakter”. Met die woorden kondigde de premier een verbod op niet-essentiële reizen aan. Het verbod gaat komende woensdag, 27 januari, in en geldt tot minstens 1 maart.

“Gunstige situatie beschermen”

Premier De Croo benadrukt dat zo’n verbod belangrijk is om de “gunstige coronasituatie in ons land te beschermen”. Daarmee verwijst hij naar de coronacijfers in ons land, die opvallend beter zijn dan die in onze buurlanden.

Maar de voorbije weken zijn al verschillende gevaarlijke varianten van het coronavirus opgedoken. En die varianten moeten we zoveel mogelijk uit ons land houden. Daarom worden alle niet-essentiële reizen vanuit en naar België verboden.

Wat zijn essentiële reizen?

Dat wil niet zeggen dat ons land de grenzen sluit. “We bouwen geen muur rond het land”, verduidelijkte de premier. Essentiële reizen blijven wél toegelaten. Het gaat dan onder andere om reizen om familiale redenen. Als voorbeeld geeft De Croo co-ouderschap. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vult aan met het voorbeeld van begrafenissen.

Daarnaast zal het ook toegelaten blijven om te reizen om puur zakelijke redenen. Heel wat professionelen (zoals grensarbeiders) moeten namelijk voor zaken naar het buitenland. Uiteraard mogen de grenzen ook overgestoken worden om medische redenen en voor studies.

De regering werkt momenteel een verklaringsformulier uit. Iedereen moet dat bij zich hebben bij essentiële verplaatsingen over de grens. In dat formulier moet je “op eer verklaren” dat je verplaatsing essentieel is.

Strengere regels UK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

Om de varianten van het coronavirus uit België te weren, kondigde het Overlegcomité strengere regels aan. Die gelden bij de terugkeer naar ons land. Wie vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika terug naar België komt, zal 10 dagen in quarantaine moeten. Op dag 1 en dag 7 moet een test afgelegd worden.

Mensen zonder domicilie in België zullen twee negatieve coronatests moeten kunnen voorleggen. Eén daarvan moet afgelegd zijn voor vertrek naar België. De tweede wordt afgelegd bij aankomst in ons land.

Niet-medische contactberoepen

Voor niet-medische contactberoepen had premier De Croo goede vooruitzichten. Als de situatie positief blijft evolueren, kunnen kappers, schoonheidsspecialisten en andere niet-medische contactberoepen opnieuw aan de slag op 13 februari.

Daar hangt wel één grote voorwaarde aan vast: de epidemiologische situatie moet nog beter worden. Het Overlegcomité bekijkt op 5 februari of de cijfers voldoende gezakt zijn om de deuren te kunnen openen. Om de klanten en de professionelen te beschermen, zullen de regels nog strenger worden, benadrukte De Croo nog.

Een concrete grens is momenteel nog niet vastgesteld, verduidelijkte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na de persconferentie. “De cijfers moeten verbeteren”, verklaarde hij simpelweg. Dat houdt onder andere ook in dat de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus beter onder controle moeten zijn.

“Het einde is in zicht”

Afsluiten deed de premier met een boodschap aan de jeugd: “We beseffen dat jullie een bijzondere inspanning leveren. En we zijn het beu. We zien het licht aan het einde van de tunnel niet meer. We zijn het beu. En da’s normaal. Iedereen is op een bepaald moment corona-moe.” De Croo spoort alle jongeren aan om erover te spreken wanneer ze het moeilijk hebben. Met wie dan ook.

“Ga naar buiten”, stelde de premier nog voor. “Er is veel dat we daar wel nog kunnen en mogen doen. Waarom ik dat zeg? We hebben jullie nodig. Jullie zijn onze grootste kracht om uiteindelijk dit virus te verslaan en het normale leven terug te kunnen opbouwen.”

“We moeten doorzetten, omdat we een einde in zicht hebben. Dat einde is een nieuw begin, het begin van de mooiste periode die we in ons leven gaan hebben. We gaan opnieuw kunnen leven, zonder er bij na te denken.”

Meer
Lees meer...