Left Right
scrollTop top

Coronacijfers: Aantal ziekenhuisopnames stijgt opnieuw


Corona België
© Isopix

Na een lange tijd van daling, stijgt het aantal ziekenhuisopnames opnieuw. De daling was de laatste dagen al bijzonder klein geworden, maar nu stijgt het cijfer voor de eerste keer opnieuw. Ook de positiviteitsgraad in ons land neemt licht toe.

In de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano zien we dat de meeste cijfers rond het coronavirus in ons land verder dalen. De afgelopen dagen ging het nog om een daling bij alle cijfers, maar vandaag zien we opnieuw stijgingen op heet dashboard.

Gemiddeld 1.963,4 nieuwe besmettingen per dag (-6 procent)

In de week van 12 tot en met 18 januari werden dagelijks gemiddeld 1.963,4 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een daling met 6 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen. Begin deze week steeg dit cijfer nog boven de 2.000, maar sinds enkele dagen ligt het opnieuw onder die grens. In totaal raakten in ons land al 686.827 Belgen besmet met het coronavirus.

Op dit moment worden dagelijks gemiddeld 42.157 tests afgenomen. Dat is een daling met 5 procent vergeleken bij een week eerder. Die daling valt te verklaren doordat het einde van de kerstvakantie niet meer meegerekend wordt in het gemiddelde. Toen keerden heel wat mensen terug vanop reis. Sinds kort moeten alle reizigers die terugkeren vanuit een rode zone zich verplicht twee keer laten testen.

Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt voor de eerste keer sinds lang toe. Deze ligt nu op 5,4 procent en ligt zo 0,1 procent hoger dan een week geleden. Daarmee zit ons land wel nog steeds in de buurt van de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert om de crisis onder controle te zien. Experts in ons land willen dit cijfer echter zien dalen tot 3 procent alvorens versoepelingen in te voeren.

Gemiddeld 125,3 ziekenhuisopnames per dag (+3 procent)

Het aantal ziekenhuisopnames neemt voor de eerste keer sinds lang toe. Daarbij gaat het nu om gemiddeld 125,3 per dag, goed voor een stijging met 3 procent. De cijfers namen hier al een tijdje af, maar de daling verkleinde gisteren tot 2 procent en zet zich nu om in een stijging.

In totaal lagen er gisteren 1.941 personen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat is 1 procent meer dan een dag eerder. Daarvan liggen 338 op de afdelingen intensieve zorgen. Ook dat is een stijging met 1 procent vergeleken bij een dag eerder. 182 mensen moeten kunstmatig beademd worden.

Gemiddeld 49 overlijdens per dag (-9 procent)

Bij het aantal overlijdens is er wel nog steeds een daling te zien. Tussen 12 en 18 januari stierven elke dag gemiddeld 49 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat is een daling met 9 procent vergeleken bij een week eerder. In totaal zijn er in ons land nu al 20.620 mensen overleden aan Covid-19.

Vaccinatie

Op dit moment zijn er in ons land al 141.758 personen voor de eerste keer ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat daarbij om de eerste fase van de inentingen die plaatsvinden bij de bewoners en het personeel van woonzorgcentra.

In verhouding is op dit moment 1,54 procent van de Belgische bevolking ouder dan 18 jaar gedeeltelijk ingeënt tegen het coronavirus.

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…