WHO: “Tweede jaar met coronavirus kan door varianten nog moeilijker worden”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat de verspreiding van de nieuwe varianten van sars-CoV-2 het tweede jaar met het coronavirus nog moeilijker kan maken.

De besmettelijkere varianten circuleren sinds kort ook op Belgische bodem. Woensdag is in ons land voor de eerste keer een staal met de Zuid-Afrikaanse coronavariant gevonden. Tegelijkertijd zijn er ook 8 nieuwe gevallen van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. 

Mike Ryan, hoofd noodtoestanden van de WHO, zei in een online videoboodschap: “We gaan het tweede jaar in (met dit virus), het zou zelfs moeilijker kunnen worden gezien de verspreidingspatronen en sommige van de problemen die we nu zien opduiken.”

Britse en Zuid-Afrikaanse variant

De besmettelijke Britse variant is volgens de WHO tot nu toe in meer dan 50 landen opgedoken, terwijl de Zuid-Afrikaanse variant van SARS-CoV-2 in 20 andere landen is ontdekt. Woensdagavond verkondigde viroloog Marc Van Ranst dat die laatste variant ook in ons land werd vastgesteld, bij een West-Vlaamse inwoner die recent niet heeft gereisd.

Deze variant baart veel wetenschappers zorgen vanwege de hoge besmettingsgraad. Het zou nog besmettelijker kunnen zijn dan de Britse variant, waarvan reeds is aangegeven dat die tot 70 procent besmettelijker is dan de klassieke vorm van het virus.

“Het zal slechter worden voor het beter wordt”

In zijn laatste epidemiologische update zegt de WHO dat na twee weken van minder Covid-19-gevallen, er vorige week zo’n vijf miljoen nieuwe gevallen zijn gemeld – waarschijnlijk een direct gevolg van de kerstvakantie. 

“Zeker op het noordelijk halfrond, met name in Europa en Noord-Amerika, hebben we een soort van perfecte storm van het seizoen gezien – de koude, mensen die naar binnen gaan, meer sociale contact en een combinatie van factoren die de transmissie in veel, veel landen heeft gestimuleerd”, zei Ryan.

Ook Maria Van Kerkhove, epidemiologe bij de WHO, waarschuwde dat de epidemiologische situatie in sommige landen “veel slechter zal worden voor het beter wordt”.

Meer
Lees meer...