‘Painkiller’: Fictiereeks van Netflix over opioïdencrisis in Verenigde Staten krijgt spectaculaire trailer

De geplande miniserie Painkiller van Netflix heeft zojuist een eerste trailer gekregen. Die reeks gaat over de zware opioïdencrisis die al jarenlang de Verenigde Staten teistert en Purdue Pharma, het farmabedrijf dat daarvoor verantwoordelijk is.

De Verenigde Staten zijn al enkele jaren in de ban van een enorme opioïdencrisis die al aan honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Deze crisis nam vooral epidemische vormen aan door het succes van de pijnstiller OxyContin. Dit middel is bij zijn release door Purdue Pharma gemarket als een minder verslavende, maar even efficiënte variant op gelijkaardige pijnstillers. Al snel bleek echter dat dit in de praktijk helemaal niet klopte. Door die valse beweringen en het enorme salesteam van Purdue was het middel echter jarenlang door dokters in de VS veel te snel voorgeschreven. Daardoor waren op korte tijd tot meer dan 2 miljoen Amerikanen verslaafd geraakt aan opioïden, met alle gevolgen van dien.

Familie Sackler

Verschillende onthullingen, onder andere door The New Yorker en in het boek Pain Killer: An Empire of Deceit and the Origin of America’s Opioid Epidemic van Barry Meier, brachten in de voorbije jaren aan het licht dat de familie Sackler, de eigenaars van Purdue Pharma, al veel sneller op de hoogte was van hoe verslavend hun zogenaamde wondermiddel was. Toch bleven ze het enorm pushen omdat ze er woekerwinsten mee boekten. De Sacklers zijn nooit strafrechtelijk vervolgd in verband met OxyContin of de opioïdenepidemie.

In 2020 kondigde Netflix aan dat het een fictiereeks zou maken over de opioïdencrisis in de Verenigde Staten met de naam Painkiller. Het zou zich daarvoor baseren op het The New Yorker-artikel van journalist Patrick Radden Keefe en het onthullende boek van New York Times-journalist Barry Meier. Die plannen verdwenen even op de achtergrond, maar twee maanden geleden kwam Netflix dan toch met meer nieuws en een releasedatum. Vanaf donderdag 10 augustus 2023 kan je op de streamingdienst terecht voor Painkiller.

OxyContin

Painkiller bestaat uit zes afleveringen en toont alle betrokkenen uit heel het OxyContin-verhaal. Zo volgen we in het begin Richard Sackler (Matthew Broderick). Hij slaagt er als lid van de familie Sackler in om Purdue Pharma volledig te doen inzetten op hun nieuwe pijnstiller. Daarnaast zien we ook de ervaren verkoopster Britt Hufford (Dina Shihabi) en haar jonge collega Shannon Schaeffer (West Duchovny). Zij zullen hun charmes volledig in de strijd gooien om dokters te overtuigen om zoveel mogelijk OxyContin voor te schrijven. Dat levert hen heel veel commissie en bijhorende luxe op. Na verloop van tijd zullen zij wel moeten leren leven met het feit dat ze als vertegenwoordigers van deze verslavende pijnstiller mee verantwoordelijk zijn voor heel wat persoonlijke drama’s.

De reeks toont ook Glen Kryger (Taylor Kitsch), een hardwerkende familieman die bij een werkongeval een ernstig letsel oploopt. Onwetend volgt hij het advies van zijn dokter om OxyContin te nemen, waarna hij verslaafd raakt. Zijn verhaal staat symbool voor tien- tot honderdduizenden gelijkaardige gevallen. Voor iedere aflevering van Painkiller hoor je trouwens telkens een getuigenis van iemand die aan opioïden verslaafd in geraakt. Tot slot zien we ook US Attorney-onderzoekster Edie Flowers (Uzo Aduba), die staat voor de paar moedige mensen die als eerste het gevaar van Purdue Pharma inzagen, maar daarbij stuitten op heel wat weerstand van hogerop.

Dopesick

De keuze van Netflix om over dit onderwerp nu nog een fictiereeks te maken, is op zich best opvallend. Eind 2021 was er op Disney+ namelijk al een zeer gelijkaardige serie te zien onder de naam Dopesick, op basis van het boek Dopesick: Dealers, Doctors, and the Drug Company that Addicted America van Beth Macy.

Op dat moment had Netflix echter juist zijn opnames voor Painkiller afgerond waardoor beide series gemaakt zijn. Dopesick kreeg alvast heel positieve commentaren en viel meermaals in de prijzen. Benieuwd op Painkiller dit ook kan waarmaken.

Bekijk hier de trailer van Painkiller:

Painkiller is vanaf donderdag 10 augustus te bekijken op Netflix.

Zoek je in tussentijd iets anders om te bekijken? Check dan onze lijst met de 50 beste series op Netflix!

Meer
Lees meer...