Left Right
scrollTop top

Pakistan heeft het hitterecord voor april vast: dit is het gevolg van zotte temperaturen


Pakistan heeft het hitterecord voor april vast: dit is het gevolg van zotte temperaturen

Pakistan is officieel de warmste plaats ter wereld in april: in één van de provincies werd een temperatuur opgemeten van meer dan vijftig graden. Hoe warm we ook denken dat we ’t hebben, zo warm is het dus niet. 

Denk je dat het warm is op je terras? Think again, in Nawabshah, een provinciestad van Pakistan, bereikte het kwik op maandag maar liefst 50.2 ° Celsius. Da’s de hoogst gemeten temperatuur in april ter wereld. Ter vergelijking: de meeste welnesscentra hebben Turkse stoombaden, waar het minder warm in is.

Hoewel het absolute maximum ooit gemeten, ooit zou vastgesteld zijn in Santa Rosa, Mexico. In 2001 zou het daar 51°C geworden zijn, maar metereologen wereldwijd geloven niet dat de meting daar juist gebeurde. Het officiële record staat dus op Nawabshah.

Zonneslag en geen elektriciteit

Er werden, record of niet, 24 gevallen van zonneslag gemeld op maandag alleen. Earther meldde ook dat verschillende zaken in de stad moesten sluiten op het heetst van de dag. Omdat ook iedereen z’n airco aanzette, kwam de helft van de stad ook nog eens zonder energie te zitten, wat de zaken alleen nog maar verergerde.

’t Is nochtans niet de eerste keer dat de stad extreme temperaturen over zich heen krijgt: het werd al 45 graden in maart, toen een record voor Pakistan. In april kreeg Larkana, een stad in de buurt een hittegolf met piektemperaturen van 50°C over zich heen. Dat was op dat moment ook een Pakistaans record.

Recordtemperaturen in het hele gebied

Door een hogedrukgebied over het Arabische schiereiland kan de hitte die al enkele weken in de buurt hangt, niet weg. De ‘warmtekoepel’ die al even boven de Arabische zee hangt, zorgt dan ook voor recordtemperaturen in oost-Europa, India en andere regio’s in Azië.

Overigens: de hoogste, officieel gemeten temperatuur in België is 38,8 graden, dat was in 1947. De koudste temperatuur in België was maar liefst -30°C, op 20 januari 1940.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539