Pakistaanse influencer start bosbrand voor achtergrond TikTok-video

De Pakistaanse influencer Humaira “Dolly” Asghar wordt vervolgd voor het starten van een bosbrand. De influencer zette namelijk een stuk bos in brand om het te gebruiken als achtergrond voor een TikTok-video.

Het is niet alleen warm in België, ook in de rest van de wereld is het snikheet. Pakistan kreunt zo onder een zware hittegolf met temperaturen tot 51 graden. Daarbij kwamen al verschillende mensen om het leven. De populaire Pakistaanse influencer Humaira Asghar, die bij haar 11,5 miljoen TikTok-volgers beter bekend is als Dolly (@dollyofficiall), vond er niets beters op dan een vuurtje te stoken voor haar nieuwste TikTok.

Bosbrand

Asghar maakte een vuurtje in een bos in Margalla Hills in Pakistan, een plaats die getroffen wordt door de hittegolf. Ze gebruikte de vlammen vervolgens als de achtergrond van een video die ze deelde op TikTok. In de video was te zien hoe ze in een baljurk voorbij de vlammen loopt. De TikTok kreeg de caption: “Er breekt vuur uit overal waar ik kom”.

Al Jazeera nam contact op met de influencer die hen vertelde dat ze “de brand niet aangestoken had en dat ze niets fout had gedaan door een video op te nemen”. De lokale overheden zijn al een onderzoek gestart om na te gaan of Asghar de brand al dan niet zelf heeft aangestoken. Maar zelfs als dat niet het geval is, moet ze het niet verheerlijken, zo klinkt het bij Rina Saeed Khan Satti van de milieuorganisatie Islamabad Wildlife Management Board. “Ze had een emmer met water moeten vasthouden om de brand te blussen in plaats van het te verheerlijken.”

Levenslange gevangenisstraf in Australië

Op Twitter lokten de beelden ook heel wat kritiek uit. “Laat me jullie vertellen hoe serieus deze kwestie is”, klonk het bij een boze twitteraar. “Weten jullie hoe warm het is in Pakistan op dit moment? We hebben minder dan negen jaar om iets te doen aan de klimaatsverandering of de aarde zal nooit meer hetzelfde zijn. Ondertussen zet deze onverantwoorde TikTokker de Margalla Hills in brand enkel en alleen voor een domme TikTok-video. In Australië is de straf voor het starten van een bosbrand een levenslange gevangenisstraf! Hadden we ook maar zo’n wetgeving in Pakistan. Niemand zou nog durven om zoiets te doen. Ik hoop dat ze vervolgd wordt.”

Een andere Twitteraar sluit zich daar volledig bij aan: “Deze Pakistaanse TikTokker stichtte brand voor een video van 15 seconden. De overheid moet ervoor zorgen dat deze misdadiger gestraft wordt. De TikTokker en het merk dat ze promootte moeten gestraft worden.”

In de nasleep van de kritiek verwijderde Dolly haar TikTok. Ze deelde een nieuwe waarin ze toont dat de brand niet in een bosrijk gebied was, maar langs de autostrade. Toch zijn de mensen in de comments nog steeds niet overtuigd van haar onschuld.

@dollyofficiall

Yeh Video Hai App Sub Kay Liay Proof. Instagram Aur YouTube Pay Uploaded Hai. Iss Main App Dekh Saktay Hain Kay Yeh Location Motorway Ki Hai. Kohsar Nahi Hai.

♬ original sound – Dolly
Meer
Lees meer...