Patrick Dewael (Open Vld) is de nieuwe Kamervoorzitter, Lachaert normaal fractieleider

Patrick Dewael
Patrick Dewael (Open Vld)

Vanmiddag kiest de Kamer een voorzitter. Dat wordt Patrick Dewael (Open Vld). Nieuwe fractieleider van Open Vld is dan Egbert Lachaert.

Patrick Dewael was al de man met de meeste ervaring, en dus mocht hij als kamerlid vorige week al de eedaflegging regelen. Toen scoorde hij punten: op elegante manier zette hij het Vlaams Belang buiten spel, door hen geen enkele rol van betekenis te geven bij de eedaflegging. Dat viel duidelijk in de smaak bij andere partijen, zeker de Franstaligen.

Dus niet alleen z’n eigen fractie, maar ook de groenen en socialisten lijken zich achter Dewael te scharen. Voor hem pleitte vooral tonnen vakkennis. Dewael was jarenlang fractieleider, in de jaren negentig, en opnieuw van 2011 tot nu. Daardoor zat hij ook altijd in het bureau van de Kamer, het dagelijks bestuur. En, hij was al eens voorzitter van de Kamer, van 2008 tot 2010.

In onduidelijke tijden, waarbij het scenario dat er maandenlang geen regering is zeer dichtbij komt, is het handig om terug te vallen op iemand die het huis kent, en die met ervaring de parlementaire democratie kan laten spelen.

Ook de mathematica speelde in Dewael z’n voordeel. Want de grootste familie, de socialisten met 29 zetels, had geen kandidaat. André Flahaut (PS), die ook ooit voorzitter was, past voor de job. En daarna zijn de liberalen met 26 zetels de grootste.

Twee kandidaten trekken zich terug

Naast Dewael waren er eerst nog drie officiële kandidaten. Daarvan heeft Valerie Van Peel (N-VA) de grootste fractie achter zich. Zij is de enige die zich niet terugtrok, en zo toch een stemming zal forceren. Die verliest ze.

Hoewel haar partij vijf jaar de voorzitter leverde, met Siegfried Bracke (N-VA), presenteerde Van Peel zich als de hervormer, de kandidaat van de vernieuwing. Tegenover de ‘oude krokodil’ Dewael, stond volgens Van Peel frisse energie: ze wilde de Kamer ‘verjongen’ en ‘absurde gewoonten’ afschaffen. Van Peel was nooit fractieleider.

Tinne Van der Straeten (Groen) had heel de groene fractie achter zich, met 21 leden. Maar net als bij Van Peel is haar ervaring beperkt. Van 2007 tot 2010 zat ze in de Kamer, het is dus al een tijdje geleden dat ze nog de werking van het huis van dichtbij meemaakte. Zij trok zich voor de stemming terug, haar fractie steunt nu Dewael.

Tot slot was ook Servais Verherstraeten (CD&V) kandidaat. Met een fractie van twaalf had hij niet meteen een zee van stemmen achter zich, ook de vijf zetels van cdH zijn niet meteen een massa. Maar Verherstraeten heeft ook wel tonnen ervaring: hij was al twee keer fractieleider van CD&V, en geldt als een expert van het Kamerreglement. Alleen, ook hij telde de stemmen, en trok zich terug als kandidaat. Daarmee was Dewael meteen zeker.

Als fractieleider van Open Vld valt de logische naam van Egbert Lachaert. De Oost-Vlaming zou het halen van Vincent Van Quickenborne, die ook lonkte naar de job.

Gesponsorde artikelen