Persoonlijke gegevens van 533 miljoen Facebook-gebruikers, waaronder 3,2 miljoen Belgen, gelekt

Op een forum van hackers zijn de persoonlijke gegevens van zo’n 533 miljoen gebruikers van Facebook gelekt. Het gaat daarbij onder andere om hun volledige namen, telefoonnummers, locaties, geboortedatums en e-mailadressen.

https://twitter.com/UnderTheBreach/status/1378314424239460352

De persoonlijke gegevens van honderden miljoenen Facebook-gebruikers zijn sinds zaterdag volledig gratis terug te vinden op een relatief onbekend forum voor hackers. Het gaat om data van 533 miljoen gebruikers uit 106 landen. Daarbij ook bijna 3,2 miljoen Belgen.

Het document bevat telefoonnummers, Facebook-ID’s, volledige namen, locaties, geboortedata, biografieën en e-mailadressen. De website Business Insider controleerde de gelekte gegevens met enkele steekproeven en kwam tot de vaststelling dat de informatie wel degelijk juist is.

Volgens een woordvoerder van Facebook kon de hacker de gegevens bemachtigen via een lek in de beveiliging die het bedrijf al in 2019 gedicht zou hebben. De data is dus niet meer heel recent, maar bevat toch nog een berg aan informatie die door cybercriminelen kan misbruikt worden.

Cambridge Analytica

Het is niet de eerste keer dat Facebook in opspraak komt voor problemen met hun beveiliging. Het grootste schandaal was dat rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf had toen de gegevens van 80 miljoen Amerikanen verzameld om ze tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 in de Verenigde Staten gericht te kunnen targeten met politieke advertenties. Facebook beloofde toen de kwetsbaarheden in hun systeem hard aan te pakken.

Meer
Lees meer...