Peter De Roover (N-VA) verkozen tot Kamervoorzitter

Peter De Roover, Kamerlid voor de N-VA, is verkozen tot Kamervoorzitter. Dit kwam niet als een verrassing, aangezien De Roover de enige kandidaat was. De installatiezitting en eedaflegging van de Kamerleden verliepen zonder problemen, met De Roover nu officieel aan het hoofd van de Kamer.

Tijdens de installatiezitting, geleid door Daniel Bacquelaine (MR) als het parlementslid met de meeste jaren op de teller, legden de Kamerleden hun eed af. Vervolgens stond de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter op de agenda. Het was al snel duidelijk dat de Kamervoorzitter uit de grootste partij, de N-VA, zou komen. Kamerlid Benoît Piedbœuf (MR) droeg Peter De Roover voor als enige kandidaat. Omdat er geen tegenkandidaten waren en niemand bezwaar maakte, was een stemming overbodig.

Nieuwe rol voor Theo Francken?

Peter De Roover was tot nu toe fractieleider van de N-VA in de Kamer. Deze functie zal hij moeten doorgeven, waarbij Theo Francken waarschijnlijk zijn opvolger wordt. Francken was afwezig tijdens de zitting vanwege zijn aanwezigheid op de NAVO-top in Washington.

De aanstelling van De Roover als Kamervoorzitter is opmerkelijk, gezien zijn politieke achtergrond als fervent voorvechter van Vlaamse onafhankelijkheid. Als voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging en auteur voor het Vlaamsgezinde Doorbraak, heeft De Roover zich altijd sterk gemaakt voor een aparte Vlaamse staat.

Verkiezingsuitslag bevestigd

De uitslag van de verkiezingen werd geldig verklaard, in lijn met het advies van de griffier van de Kamer. Dit werd bevestigd ondanks enkele onthoudingen van partijen als Vlaams Belang, PVDA, Ecolo, Groen en Open Vld in de commissie die Brussel moest beoordelen. Andere commissies waren eensgezinder en handelden hun zaken zonder stemming af.

De geldigheid van de verkiezingen wordt echter betwist door de partijen Voor U en Collectif Citoyen. Zij hebben een rechtszaak aangespannen bij de Brusselse rechtbank, verwijzend naar een eerdere uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Een beslissing hierover wordt binnenkort verwacht.

Meer
Lees meer...