Philippe Geubels lacht met Marokkanen, holebi’s en gehandicapten! En ook jij gaat je lach niet kunnen inhouden

Met sommige dingen mag je volgens de regels van de samenleving niet lachen, en je voelt je meteen schuldig wanneer je dat wel doet. De komende zondagen doorbreekt Philippe Geubels het taboe, want in zijn eerste show voor Eén spot hij met alles waar je normaal niet mee mag lachen. En lachen mag zeker, want zijn ‘slachtoffers’ zitten zelf in de zaal en lachen lustig mee. Honderd procent Geubels, dus je weet nu al dat je je wekenlang heel ‘schuldig’ gaat voelen. Of toch niet?

Een mop over Marokkanen of holebi’s, tot daar nog aan toe. Dat zijn mensen zoals iedereen, dus waarom zou je binnen de grenzen van respect dan eens niet mogen lachen? Maar lachen met iemand die z’n hele leven verlamd zal blijven na een ongeval, of met iemand die ongeneeslijk ziek is … Dat is uiteraard een ander paar mouwen. “Ik besef dat we hier een risico mee hebben genomen”, zegt Tom Lenaerts, zelf een bekend tv-gezicht en tegenwoordig ook eigenaar van z’n eigen productiehuis Panenka. “De grens tussen wat we kunnen en wat niet vervaagt heel snel.”

Waarover gaat het?

Toen het programma Taboe ruim een jaar geleden werd aangekondigd, wisten we niet goed wat we moesten verwachten. Het grote debuut van Philippe Geubels bij de openbare omroep moest immers wel goed zijn, want de lat lag bij voorbaat hoog. Maar wat is het concept nu eigenlijk? Een talkshow, een comedy show, human interest? “Eigenlijk is Taboe niks”, zegt Tom Lenaerts. “Het is een soort hybride programma zonder iets om op terug te vallen. Ik kan het nog het beste vergelijken met het eerste seizoen van De Mol destijds. Toen wisten we ook nog niet waar we naartoe gingen.”

Eén

Het resultaat is een mengeling van hilarische momenten en heel ontroerende getuigenissen. “Ik heb erbij moeten wenen”, geeft de netmanager van Eén, Olivier Goris, toe. “Maar ook omdat mijn buik pijn deed van het lachen.” Het is inderdaad vreemd: het ene moment ben je emotioneel gepakt, en een seconde later schud je van het lachen na een opmerking of een grap van Geubels.

Iedere aflevering draait rond één thema, telkens een bekend taboe. De makers zijn op zoek gegaan naar vier of vijf mensen uit de betreffende groep om mee te werken aan de show. Zij trokken er vijf dagen op uit met Geubels, zodat de komiek hen beter kon leren kennen en hun situatie kon begrijpen. Zo zou hij ook beter kunnen inschatten hoe ver hij mag gaan tijdens een show vol moppen over dit taboe. Ondertussen bouwde hij er ook een band mee op, en hoewel je er een uur lang mee lacht, heb je als kijker echt wel veel respect gekregen voor de deelnemers.

Eén

Sterke figuren

Er zitten figuren tussen die hetzelfde effect kunnen hebben als bijvoorbeeld Hannelore, het meisje zonder benen in het programma van Koen Wauters afgelopen najaar. Het is ook wel verrassend om dan uitgerekend Philippe Geubels als een soort meelevende reportagemaker naast hen te zien zitten. Al is de VRT er natuurlijk al in geslaagd om meerdere figuren uit hun comfortzone te halen en human interest te laten brengen. Denk maar aan Jeroen Meus met Goed Volk.

“Het is een andere kant van Geubels die we nog niet gezien hadden”, zegt Goris. “Ik wist niet dat hij dit in zich had. Maar het programma bewijst dat hij klaar was voor de volgende stap.”

Eén

Zaalshow

Je gaat de komiek wel nog in zijn natuurlijke habitat zien optreden, want tussen de beelden van hun weekend samen door staat hij op het podium van een theaterzaal een one man show te brengen. De zaal zit vol met mensen uit de groep waarmee hij die week spot. Je merkt dat hij zich nog altijd een beetje geneert, maar meestal ligt de zaal plat van het lachen. Al zouden veel van die grappen in een gewone show misschien net iets minder door de beugel kunnen. Toch zeker bij Philippe Geubels, die in vergelijking met sommige andere komieken nog vrij braaf is.

Maar als dit programma één ding bewijst, dan is het wel dat Geubels intussen een volwassen en ervaren komiek is geworden. Een overzicht van iedereen die aan bod zal komen:

Eén

1. Ongeneeslijk zieke mensen

Te horen krijgen dat je nog maar een jaar te leven hebt, het lijkt bijna onmogelijk om hierover grappen te maken. Het resultaat daarvan zagen wij nog niet, maar Geubels vond wel vier mensen die hem wilden helpen. De meeste van hen leven al veel langer dan de dokters hen hadden gegeven, maar dan nog lijkt het een onmogelijke opdracht om hun situatie met humor draaglijk te maken.

Eén

2. Mensen met een fysieke beperking

Fysiek gehandicapte mensen hebben een lichamelijk probleem dat het onmogelijk maakt om een normaal leven te leiden. We zien in deze aflevering bijvoorbeeld Ken, een 37-jarige turnleraar die slecht neerkwam op een trampoline en nu van aan zijn tenen tot zijn kin verlamd is geraakt. Of ook opmerkelijk: een 30-jarige jongeman die al slaapwandelend uit een raam op de zevende verdieping van een hotel viel en als bij wonder overleefde, hoewel hij een been kwijt geraakte. En toch barsten deze mensen van humor, zodat zelfs Geubels soms een tandje moet bijsteken.

Eén

3. Blinde en slechtziende mensen

Sommige mensen worden blind geboren, anderen hebben ooit kunnen zien en zijn hun zicht plots of geleidelijk aan verloren. Vooral dat laatste is natuurlijk een heel zwaar rouwproces. De meeste van hen zien Geubels dus niet terwijl hij optreedt, wat wellicht een extra hindernis is voor de komiek.

Eén

4. Mensen met obesitas

Overgewicht is de meest moderne ziekte die we ons kunnen inbeelden. Maar voor heel wat mensen is het leven niet eenvoudig, sommige werden al van jongs af aan gepest door hun lichaamsbouw. En dan komt Geubels daar nog eens een schepje bovenop doen. Moppen maken over zwaarlijvige mensen is wellicht niet moeilijk, maar de grens vinden van wat mag is dat wel.

Eén

5. Mensen in armoede

Een tweede deel taboes bestaat uit mensen die geen lichamelijk probleem hebben, maar die om een andere reden door de maatschappij verkeerd worden bekeken. Zo leven heel wat mensen in armoede, en doorgaans krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen. Aan Geubels om hier met een glimlach verandering in te brengen.

Eén

6. Holebi’s

Het zou eigenlijk niet mogen dat we hier nog steeds over een taboe moeten spreken, maar toch moeten veel holebi’s zich blijven verantwoorden voor hun geaardheid. ‘Homo’ blijkt zelfs op de speelplaats nog steeds een heel populair scheldwoord te zijn. Geubels vond twee mannen en twee vrouwen die het onderwerp met hem bespreekbaar wilden maken.

Eén

7. Mensen met een andere huidskleur

Nog steeds het meest actuele thema en helaas blijft racisme een groot probleem in onze samenleving. Mag je lachen met een mop over een Marokkaan of ben je dan meteen een racist? Geubels zal ons helpen om met de bekende clichés de grenzen te bepalen. Want zoals iemand in het programma zal getuigen: je mag gerust eens lachen met iemand die een andere huidskleur heeft, zolang je geloof of religie met respect behandelt.

Eén

8. Psychisch kwetsbare mensen

Depressies, jongeren die de hulp van een psycholoog inroepen, … het blijven taboes die eigenlijk niet zouden mogen bestaan. Gelukkig helpen BV’s hier soms bij, zoals Tinne Oltmans onlangs in Steracteur Sterartiest toegaf dat ze al een tijd naar een psycholoog gaat. Geubels kan daar hopelijk ook z’n steentje toe bijdragen, maar het zal andermaal geen eenvoudige opdracht worden.

Eén

Vanaf zondag 21 januari

We moeten nog heel even geduld hebben, want komende zondag zendt Eén de voorlopig laatste aflevering van Sorry voor alles uit. Het programma van Geubels had eigenlijk dezelfde titel kunnen krijgen, want regelmatig hoor je Geubels zich verontschuldigen.

Toen de pers de eerste aflevering – over mensen met een fysieke beperking – te zien kreeg, hadden wij een nog zwaarder dilemma. De deelnemers zaten gewoon een rij voor ons mee te kijken. Mochten we dan wel luidop lachen? Maar als je dan ziet dat zij als eerste in een lach schieten, en bovendien zelf ook humor gebruiken, dan kunnen we je geruststellen. Je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen, maar denk er nadien toch even over na … Vaak is dat nog altijd nodig.

Eén

Newsmonkey sprak ook met Philippe Geubels zelf: hou dus onze sociale media de komende dagen in de gaten voor leuke video’s!

Taboe – vanaf zondag 21 januari om 20u40 op Eén

Meer
Lees meer...