Pijnstiller ibuprofen maakt je glutenintolerant

Er is is toenemend bewijs dat gebruik van de populaire pijnstiller ibuprofen bijdraagt tot een groeiend aantal mensen die een intolerantie voor gluten hebben. Zeker mensen die vaak fitnessen, fietsen of sporten moeten oppassen. Ongeveer 1 procent van de bevolking zou ondertussen glutenintolerant zijn.

Coeliakie, de chronische darmaandoening die het gevolg is van een intolerantie ten opzichte van gluten, is bovendien zwaar ondergediagnosticeerd: veel mensen die glutenintolerant zijn, weten dat niet. 

Het vermoeden dat ibuprofen dat effect op je darmen heeft, bestaat al sinds de jaren tachtig. Maar de jongste tijd zijn er een aantal studies die het wel degelijk bevestigen. Opvallend daarbij is dat wie zo’n pijnstiller slikt na een zware inspanning of zelfs een fitnessbeurt, veel vatbaarder wordt.

Het werd bijvoorbeeld getest bij wielertoeristen. Ze kregen twee keer 400 mg ibuprofen toegediend voor een fietstocht, maar ook in andere omstandigheden. Wanneer genomen voor het fietsen was er een spectaculaire verhoging van darmproblemen – van darmperforaties tot darmontstekingen, en gebruik van 3 tot 6 maanden van ibuprofen zou dus leiden tot een verhoogd risico op glutenintolerantie. 

Ibuprofen is verkrijgbaar als generisch product, maar zit ook in ondermeer deze populaire pijnstillers Nurofen, Brufen, Advil en Spidifen.

Bron: Daily Beast en National Library of Medicine

Meer
Lees meer...