Pixar neemt afscheid van Ed Asner, de stem van Carl uit ‘Up’

Afgelopen zondag overleed Ed Asner op 91-jarige leeftijd. Hij werd in de jaren 70 en 80 bekend door zijn rol als Lou Grant in The Mary Tyler Moore Show en de spin-off van die reeks Lou Grant. Jongere mensen kunnen hem dan weer kennen als de Kerstman uit Elf (2003) of Sid Weinberg uit Cobra Kai (2018). Asner was ook een veelgevraagde stemacteur, daarbij was zijn grootste rol die van Carl Fredricksen in Up (2009).

De Amerikaanse (stem-)acteur Ed Asner is zondag op 91-jarige leeftijd overleden. Bij het jongere publiek is hij vooral bekend als de stem van Carl Fredricksen in Up.

Pixar

Pixar deelde het nieuws met een mooi eerbetoon. Vergezeld door een foto van zijn Up-personage Carl schreef het: “Ed was onze echte Carl Fredricksen: een mopperende vernis over een enorm liefdevol en vriendelijk mens. Russell, Dug en iedereen bij Pixar zullen hem enorm missen.”

Ed Asner verzorgde in 2009 voor de eerste keer de stem van Carl Fredricksen in Up. Daarna was hij ook nog te horen als Carl in de kortfilm Dug’s Special Mission. En vanaf morgen is hij voor de laatste keer te horen als het personage.

Bekijk hier de tweet van Pixar:

Dug Days

Morgen, op woensdag 1 september 2021 verschijnt op Disney+ Dug Days. Die reeks staat in het teken van Dug, de golden retriever uit Up. Ook Carl Fredricksen zal in de reeks te zien zijn en voor dat personage verzorgde Ed Asner opnieuw de stem.

Dug Days is lang niet de enige reeks waarin je de komende maanden en jaren Ed Asner nog aan het werk zal kunnen zien en horen. De afgelopen maanden nam hij namelijk nog verschillende rollen op voor televisie en film.

Meer
Lees meer...