Pixies kondigen nieuw album én een concert in Vorst Nationaal aan

Noem de naam Pixies en menig muziekliefhebber begint te kwijlen. Met hun eerste twee platen ‘Surfer Rosa/Come On Pilgrim’ (1988) en ‘Doolittle’ (1989, de plaat die dit jaar haar 30e verjaardag viert) staan ze steevast in lijsten met de beste albums aller tijden. En nu kondigt de legendarische band van de meezinger Where Is My Mind? een nieuw album aan. Daar hoort ook een Belgisch concert – in Vorst Nationaal – én een nieuwe single bij.

In het begin ging het voor Pixies allemaal heel snel. In hun eerste bezetting brachten ze vier platen uit in evenveel jaren. Daarna werd het moeilijk en interne conflicten zorgden ervoor dat de band in 1993 werd opgeheven. In 2004 kwam de groep weer bij elkaar voor een tournee en de daaropvolgende jaren bleef de band af en aan optreden, maar nieuwe muziek hoorde daar niet bij. En toen verliet Kim Deal de band, één van de legendarische leden van de band, in 2013.

Kort daarna werd het nummer Bagboy uitgebracht, het eerste nieuwe nummer in tien jaar, en volgden vier ep’s over de loop van twee jaar. Samen vormden die de plaat ‘Indie Cindy’ in 2014, hun eerste echte album toen sinds 23 jaar.

Sindsdien is Kim Deal definitief (begin 2016 werd ze gepromoveerd tot vast lid) vervangen door Paz Lenchantin en lijken Pixies een nieuwe motor te hebben gevonden. In 2016 volgde alweer een nieuw album (‘Head Carrier’) en nu is er alweer een nieuw album klaar.

‘Beneath The Eyrie’ krijgt een release op 13 september. De nieuwe single On Graveyard Hill is geschreven door Black Francis én Paz Lenchantin. Het is één van de 12 nieuwe nummers op het album. Daarna trekken Pixies op tournee, een tournee die op 16 oktober halt houdt in België, in Vorst Nationaal.

Podcast

Voor het eerst geven Pixies ook een echte inkijk in hun creatieve proces. Bij het nieuwe album hoort een podcast (It’s A Pixies Podcast getiteld) waarbij de groep toont hoe elk van de 12 nieuwe songs tot stand gekomen is, van prematuur idee tot hun afwerking.

Die podcast verschijnt op 27 juni en zal terug te vinden zijn op iTunes, Spotify en andere streamingdiensten en podcastplatformen.

Gesponsorde artikelen