Ploggen: wat is het en hoe begin je eraan?

‘Ploggen’, je hebt er ongetwijfeld al over gehoord, maar wat is het juist? Wel, ploggen is een combinatie van joggen en het Zweedse woord ‘plocka’, wat ‘verzamelen’ betekent. Je gaat daarbij dus joggen terwijl je onderweg allerlei afval opruimt en meeneemt. Klinkt leuk, maar hoe begin je daar nu juist aan en wat heb je er zoal voor nodig?

Onderschat ploggen niet, want het is best een intense work-out. Door tijdens het joggen steeds te stoppen om afval op te rapen, ben je eigenlijk een intervaltraining aan het doen. Je zal daardoor sneller vet verbranden en minder verzuurde spieren krijgen. Bovendien train je ook je hamstrings en bilspieren door al dat bukken en rechtstaan. Heavy, right? Het doel is om én een betere conditie te krijgen én een propere omgeving te creëren. Tijdens een uurtje ploggen verbrand je bijna 300 calorieën. Met een uurtje joggen is dat ‘slechts’ 235 calorieën. Een goede work-out dus!

Wat heb je nodig?

Leuk, dat ploggen, maar wat heb je ervoor nodig? Om het hygiënisch te houden, draag je best een paar handschoenen. Zo kan je je niet snijden of verwonden aan scherpe voorwerpen en loop je geen vieze ziektes op. Verder kan je bij de meeste gemeentes ook een grijper, fluovestje en de nodige vuilniszakken aanvragen. De moeite om eens te checken! Dankzij Mooimakers wordt al dat materiaal ter beschikking gesteld aan iedereen die wil meewerken aan een propere buurt. Via hun site kan je bijvoorbeeld een hippe, gepersonaliseerde poster aanmaken om aan iedereen te laten zien dat jij een plogger, plietser (afval opruimen tijdens een fietstochtje), plandelaar (afval opruimen tijdens het wandelen) of wat dan ook bent. Alles is goed als je er zwerfvuil mee opruimt.

Heb je een hond? Dan kan je ook aan ‘dog plogging’ doen. Neem naast je poepzakjes ook een afvalzak mee en je grijpertje om afval van de grond te rapen, en je bent vertrokken. Zo blijft de route die je elke dag aflegt met je doggo lekker netjes. Let wel op dat je hond niet aan afval gaat knabbelen of voorwerpen probeert op te eten.

https://www.instagram.com/p/Bwtu3NSFp7D/

Als het wat minder intensief mag zijn

Klinkt ploggen je toch een stuk te intensief? Dan is er gelukkig ook ‘plandelen’ of ‘trashwalking’. Je raadt het al, dat is de combinatie van wandelen en afval opruimen. Je dagelijkse wandeling zorgt er zo ook voor dat je buurt netjes blijft. Je kan het makkelijk in groep doen en er bestaan al verschillende initiatieven en wandelgroepen die geregeld gaan plandelen.

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. De organisatie voert onderzoek uit en ondersteunt iedereen die zich inzet tegen zwerfvuil. Hou jij mee je favoriete plekje, de stoep voor je deur of je jogroute netjes? Dan kan je op de site van Mooimakers die locatie claimen. Je kan er ook je opruimacties aanduiden op een kaart zodat andere mensen je kunnen vergezellen. Bovendien komt de Lenteschoonmaak eraan!

Meer
Lees meer...