Politici en politieke partijen kunnen niet langer geld verdienen met TikTok

TikTok heeft z’n regels voor politici en politieke partijen flink aangescherpt. Daarbij kunnen accounts met politieke banden nu niet langer geld verdienen via de app. Het gaat daarbij niet enkel om de bijdragen die TikTok geeft aan populaire creators, maar ook om het krijgen van giften van fans.

Accounts van politieke partijen, politici, overheden of andere banden met politiek worden afgesloten van de monetariseringsfuncties van TikTok. De app doet dat omdat “TikTok een entertainmentplatform is en dat moet blijven”.

Monetarisering

In 2020, net voor de Amerikaanse verkiezingen, bande TikTok advertenties van politici en politieke partijen. Daardoor werd het voor hen onmogelijk om te betalen zodat video’s op de For You-page terechtkwamen. Daarnaast kwam er voor politieke accounts ook een verbod op het betalen van content creators te betalen om video’s te maken. Deze ban wordt nu ook uitgebreid naar de opties om geld te verdienen met TikTok. Specifiek gaat het daarbij over de giften en tips, maar ook om e-commerce, de Creator Marketplace en het TikTok Creator Fund. Daarnaast wordt de ban ook uitgebreid naar onder andere persverantwoordelijken, overheden en leden van de Koninklijke familie. De ban geldt wereldwijd.

In de blogpost die deze verandering aankondigt, laat TikTok weten dat het probeert om een “positieve omgeving te creëren die mensen samenbrengt in plaats van hen te verdelen”. Daarom wil het dus politiek zoveel mogelijk weren van het platform en dat probeert het nu te doen door de geldkraan dicht te draaien voor politieke accounts.

Uitzonderingen

Een verantwoordelijke van TikTok liet aan TechCrunch weten dat er uitzonderingen zijn op de regel. “We beseffen dat er situaties zullen zijn waarbij overheden gebruik willen maken van advertenties. Bijvoorbeeld om de publieke gezondheid en veiligheid te bevorderen en daar informatie over te geven. Specifiek kan het zo bijvoorbeeld gaan om campagnes voor boostervaccins tegen Covid-19.” In dat geval zal de overheid contact moeten opnemen met TikTok om toelating te krijgen.

“TikTok is in de eerste plaats een entertainmentplatform. We zijn trots dat het een plaats is die mensen samenbrengt met creatieve en ontspannende content. Door politieke partijen te verbieden om geld te verdienen via TikTok, proberen we een balans te vinden tussen het motiveren van mensen om deel te nemen aan discussies die relevant zijn voor hun eigen leven, terwijl we ook de creatieve en ontspannende kant van ons platform beschermen.”

Meer
Lees meer...