Politie grijpt hardhandig in tijdens pro-Palestina bezetting bij Amerikaanse universiteit UCLA

In verschillende Amerikaanse universiteiten kamperen studenten in solidariteit met Palestina. De studenten protesteren vooral tegen de (indirecte) financiële hulp die hun universiteiten bieden aan Israël tijdens de gewelddadige acties in Palestina die nu al langer dan een half jaar aan de gang zijn. In de UCLA, de campus van de Universiteit van California in Los Angeles, zijn de protesten volledig uit de hand gelopen en moest de politie hardhandig ingrijpen.

Duizenden Amerikaanse studenten kamperen momenteel voor de poorten van hun universiteiten. Ze doet dat uit steun voor Palestina, waarbij ze hun universiteiten onder druk zetten om hun financiële steun aan Israël stop te zetten. Maar wat een vreedzame manier van protest had moeten worden, liep in verschillende steden volledig uit de hand, met een totale escalatie in de UCLA.

Studentenprotesten

Als sinds de inval van Hamas in Israël op 7 oktober 2023 en de extreem gewelddadige tegenreactie van Israël zijn Amerikaanse studenten op verschillende manieren aan het protesteren. Het ging daarbij de afgelopen maanden al om protestmarsen, sit-ins en hongerstakingen, maar recent namen de studenten hun intrek in bezettingen op de campus.

De eisen van de studenten zijn duidelijk. Ze willen dat de universiteiten hun aandelen in Israëlische bedrijven verkopen. Want via deze weg worden de gewelddadige acties van het Israëlische leger, waarbij al meer dan 45.000 Palestijnen om het leven kwamen, namelijk financieel gesteund.

UCLA

Een van die bezettingen bevindt zich aan de Universiteit van California, op de campus in Los Angeles, kortweg UCLA. Hoewel de universiteit de bezettingen ziet als een illegale bijeenkomst, werd er wel besloten om niet in te grijpen omdat het ging om een vreedzame protesten.

Maar daar kwam dinsdagavond verandering in. Een groep pro-Israëlische protestanten viel toen de bezetting van de pro-Palestijnse studenten aan. Ze gebruikten daarbij in de eerste plaats stokken en baseballbats om te slaan op de studenten en gooiden ook vuurwerk naar de tenten. De politie kwam volgens de studenten pas laat ter plaatse waardoor er heel wat slachtoffers vielen. De UCLA besloot om alle lessen op woensdag te schrappen. Daarnaast heeft de rector van de universiteit ook al laten weten dat hij een onderzoek zal starten naar de politie over het laattijdig ingrijpen tegen de gewelddadige tegenbetogers.

Verwijderen

Kort na de gewelddadige confrontatie kwam er een oproep aan de betogers om de bezetting te verlaten. Als ze dat niet zouden doen, dan zouden ze gearresteerd worden. Maar de betogers blijven voorlopig zitten. Daarbij zijn er ook heel wat extra betogers bijgekomen die buiten de bezetting hun steun voor de kamperende studenten uiten en proberen om de politie op een afstand te houden.

Volgens het lokale televisiestation KABC-TV zitten er nog 300 tot 500 studenten in de bezetting, terwijl het aantal betogers die de studenten steunen langs de zijlijn al is opgelopen tot 2.000. De politie omsingelt de bezetting langs alle kanten en zal waarschijnlijk proberen binnendringen om de studenten te verwijderen.

Bekijk hier enkele beelden van de situatie bij UCLA:

Meer
Lees meer...