Popcornbrein: Hoe telefoonverslaving je aandachtsspanne aantast


In het kort

  • Apps zijn ontworpen om ons bezig te houden met behulp van variabele beloningsschema’s, microdosering van dopamine en verslavende ontwerpen.
  • Het doorbreken van de cyclus van telefoonverslaving vereist bewuste inspanning van zowel gebruikers als app-ontwikkelaars.
  • Het beoefenen van mindfulness door je te concentreren op één taak tegelijk kan helpen om het “popcornbrein” te bestrijden.

Gedachteloos scrollen op je telefoon kan schadelijker zijn dan je denkt. Psycholoog Dr. Daniel Glazer waarschuwt voor een fenomeen dat “popcornbrein” wordt genoemd. Hij beschrijft het als de neiging van onze aandacht om snel van de ene naar de andere taak te gaan, net zoals popcornkorrels die in een magnetron worden gepoft.

Dit gebeurt omdat veel populaire apps zijn ontworpen om ons bezig te houden door gebruik te maken van “variabele beloningsschema’s, microdosering van dopamine en doelbewust verslavende ontwerpen” die betrokkenheid belangrijker vinden dan welzijn.

Dr. Glazer suggereert dat als je merkt dat je je halverwege TikTok-video’s verveelt, dit een teken is dat je je telefoongewoonten opnieuw moet evalueren. Hij benadrukt dat het doorbreken van deze cyclus een bewuste inspanning vereist van zowel de gebruiker als de app-ontwikkelaars.

Mindfulness oefenen

Om het “popcornbrein” tegen te gaan, raadt Dr. Glazer aan om elke dag een technologievrije periode in te lassen, net zoals kinderen een schermtijdlimiet krijgen. Hij stelt ook voor om mindfulness te beoefenen door je op één taak tegelijk te concentreren, zoals het beantwoorden van een e-mail zonder afgeleid te worden door andere meldingen.

Voor degenen die moeite hebben om de controle terug te krijgen, stelt hij voor om regelmatig afleidende apps te verwijderen of, als laatste redmiddel, strikte tijdslimieten in te voeren. Het advies van Dr. Glazer komt er uiteindelijk op neer dat we ons meer bewust moeten zijn van ons telefoongebruik en proactieve stappen moeten nemen om onze aandachtsspanne terug te winnen.

Meer
Lees meer...