Premier Bart De Wever (N-VA) tempert de verwachtingen over de federale begroting. In een interview op VTM liet hij verstaan dat het onmogelijk is om het begrotingstekort tijdens deze legislatuur weg te werken. Volgens hem zal het minstens tien jaar duren om België opnieuw op het spoor van een evenwicht te zetten.
De regering-De Wever begon met de ambitie om de Belgische begroting in evenwicht te krijgen. Maar dat doel is volgens de premier niet haalbaar binnen één legislatuur. “Had u nu gedacht dat we dat op enkele maanden gingen kunnen rechttrekken?”, zei De Wever bij VTM Nieuws.
Hij schetste een somber beeld van de toestand waarin de begroting zich bevindt. “Die ligt bijna op de bodem, zo hebben we die gekregen. De Zweedse regering was verdienstelijk, Vivaldi was een catastrofe.” Volgens hem had de vorige regering een traject uitgestippeld dat zonder bijsturing naar een tekort van 45 miljard euro zou leiden.
Tien jaar om evenwicht te bereiken
Volgens De Wever is het normaal dat het tekort voorlopig nog toeneemt. Hij verwijst daarbij naar jaren van politieke stilstand. “Al twintig jaar verzuimen wij om de hervormingen door te voeren waarvan Europa zegt dat we ze moeten doen, of we doen het te weinig.”
Hij benadrukt dat het tijd kost om dat recht te zetten. “Maatregel per maatregel zal je die curve wat zien stijgen. Drie procent van het bbp is de kritische drempel. Daar zouden we tegen 2030 moeten staan.”
De conclusie van de premier is duidelijk: een begroting in evenwicht is geen werk van maanden, maar van jaren. “Een begroting in evenwicht is een zaak van tien jaar. Je kan niet sneller gaan zonder drama’s in je samenleving of verschrikkelijke gevolgen voor de economie.”