Premier League wil gokbedrijven als sponsors van Engelse voetbalclubs verbieden

De Premier League heeft aan zijn clubs gevraagd om vrijwillig in te stemmen met een verbod op gokbedrijven als sponsors. Met zo’n vrijwillige beslissing hoopt de Engelse hoogste klasse de Britse overheid te snel af te zijn. Die werkt namelijk ook aan een strengere wetgeving daarover.

De helft van de 20 ploegen die vorig seizoen uitkwamen in de Premier League gesponsord werden door een gokbedrijf. Dat aantal lijkt zonder een verbod alleen maar toe te nemen. Zo sloot kampioen Manchester City deze week nog een deal met 8Xbet als officiële gokpartner in Azië. Het bedrijf zal ook op de LED-reclames langs het veld in het Etihad Stadium te zien zijn. Ook andere clubs sloten recente nieuwe sponsordeals af met de gokwereld.

Volgens een studie van de universiteit van Glasgow, via de BBC, zou tijdens een voetbalwedstrijd op televisie zo’n 700 keer een logo van een gokbedrijf in beeld komen.

Britse regering wil verbod

Steeds meer studies wijzen er echter op dat het aantal mensen met een gokverslaving toeneemt. Velen onder hen zijn jonge voetbalfans, die door de sponsors van hun favoriete clubs in aanraking komen met websites waarop kan gegokt worden. Daarom werkte de Britse regering aan een voorstel over een verbod op reclame door gokbedrijven in de sportwereld.

In principe zou daarover gestemd worden op 21 juli 2022. De komende tijd wilde het ministerie van Cultuur, Media en Sport zijn concreet voorstel publiceren. Door het vallen van de regering is de kans echter groot dat die discussie op de lange baan is geschoven.

Premier League

De Premier League hoopt daarvan gebruik te maken door de ploegen vrijwillig te laten instemmen met een verbod. In hun voorstel gaat het over een uitfasering binnen de komende drie jaar. Maandag is daarover een e-mail verstuurd naar de 20 ploegen met stemrecht. 14 van hen moeten met het voorstel akkoord gaan voordat het goedgekeurd wordt. De Premier League hoopt volgende week een beslissing te hebben.

Door de Britse regering te snel af te zijn, hoopt de Premier League zijn eigen regels te kunnen bepalen. Zo is het in hun voorstel niet duidelijk of enkel shirtsponsors zullen verboden worden of alle deals met gokbedrijven. Experts willen namelijk ook gokreclame verbieden op de LED-boarding in het stadion en zelfs op de websites en de sociale media van de clubs.

Gelijkaardige discussie in België

Ook in de Belgische voetbalwereld leeft dezelfde discussie. Zo hebben zo goed als alle profclubs in ons land een of andere deal met een gokbedrijf. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) diende daarom recent nog een voorstel in om sponsorinkomsten van gokbedrijven in de sportwereld vanaf 2025 te verbieden. Een definitieve beslissing daarover is wel nog niet gevallen.

(jv)

Meer
Lees meer...