Premier League schorst miljoendeal met Russische televisiezender

De Premier League heeft zijn zopas afgesloten deal met de Russische omroep Match TV voor de uitzendrechten van hun voetbalwedstrijden geschorst. De zender zou de komende zes jaar 43 miljoen pond (50 miljoen euro) betalen om matchen uit de Engelse voetbalcompetitie te mogen tonen. Door de oorlog in Oekraïne besloot de Premier League echter om de deal (voorlopig) te schorsen.

De Engelse voetbalcompetitie Premier League had nog maar recent een nieuwe lucratieve televisiedeal afgesloten rond zijn uitzendrechten in Rusland. Het ging om een contract voor zes jaar met de zender Match TV ter waarde van 43 miljoen pond (50 miljoen euro).

Gazprom

Op de jaarlijkse algemene vergadering met alle clubs donderdag heeft de competitie zijn leden meegedeeld dat die nieuwe deal opgeschort is. Dat schrijft Reuters. De Premier League zag zich naar eigen zeggen genoodzaakt die beslissing te nemen door de oorlog die Rusland voert in Oekraïne.

Dat Match TV eigendom is van het Russische energiebedrijf Gazprom droeg ook bij aan die beslissing. Gazprom heeft namelijk heel nauwe banden met het Kremlin. Op die manier financiert hun winst onrechtstreeks mee het Russische leger.

Tijdelijk of definitief?

Het is voorlopig nog niet duidelijk of de Premier League het contract met Match TV volledig verscheurt, of enkel tijdelijk opschort. In maart, kort na de Russische inval in Oekraïne, besloot de competitie ook al om de deal met de Russische omroep Rambler (Okko Sport) te schorsen. Die zender had een contract dat sowieso afliep aan het einde van het seizoen 2021/2022.

Meer
Lees meer...