‘Project Power’: topcast met te zwak verhaal, maar toch begin van franchise?

Project Power is de nieuwe prestigefilm van Netflix. Met een topcast, een leuk idee en een enorm budget was alles aanwezig voor een succesvolle film. Toch bleven we na afloop enigszins ontgoocheld achter, al zou het ons niet verbazen als Project Power het begin is van een franchise voor Netflix.

We willen hier eerst even waarschuwen voor spoilers in de rest van dit artikel. Het idee van Project Power is best leuk en is bedacht door scenarist Mattson Tomlin, die ook het scenario van The Batman schreef. In de film ben je niet geboren als superheld of word je het niet door een of andere ramp of beet van een dier.

Door simpelweg een pilletje te pakken met de naam Power krijg je vijf minuten lang een superkracht. Het enige probleem is dat je niet op voorhand weet welke superpower dat zal zijn. Bovendien is er ook een kans dat je het niet overleeft.

Gemiste kansen

Ondanks die leuke insteek, hebben we toch het idee dat Project Power veel kansen laat liggen. De film begint met de introductie van de drugs in New Orleans om direct daarna zes weken vooruit te springen. Als het verhaal dus echt begint, weet iedereen in de stad al wat precies zijn kracht is. Juist die eerste zes weken lijken ons heel boeiend. De paar superpowers die we te zijn krijgen – telkens afgeleid van een dier – zijn fascinerend genoeg om dat meer in beeld te brengen.

Ook op andere vlakken zijn er verhaallijnen die kort aangeraakt worden, maar verder niet uitgewerkt zijn. Zo blijkt de overheid achter Project Power te zitten en zien we Biggie (Rodrigo Santoro) een sales pitch geven aan iemand die ergens de match wil grijpen. Wie dat precies is en wat haar plan exact is, komen we niet te weten.

Cliché personages, goede acteurs

De drie hoofdpersonages lijken ook rechtstreeks uit het clichéboekje te komen. Je hebt Frank, gespeeld door Joseph Gordon-Levitt. Hij is een plichtbewuste agent die het beste voor heeft met ‘zijn’ stad. Daarom neemt hij af en toe zelf een pilletje omdat dat nodig is om de drugs uit New Orleans te verjagen. Hoe hij met zijn loon telkens 500 dollar kan betalen per pil, is ons trouwens ook een raadsel.

Dan heb je ook Robin, gespeeld door de talentvolle actrice Dominique Fishback, bekend van The Deuce. Zij is de typische tiener die wel een goed hart heeft, maar door een moeilijke thuissituatie toch het slechte pad op gaat. Zo dealt ze drugs voor de medische kosten van haar zieke moeder te betalen. Tot slot is er Art, ook wel The Major genoemd, die gespeeld wordt door Jamie Foxx. Hij is een voormalige marinier die op zoek is naar zijn ontvoerde dochter en daar alles voor over heeft.

Dat trio komt uiteindelijk samen om the bad guys te verslaan. Daarbij mag Project Power van geluk spreken dat het drie zo’n sterke acteurs wist te strikken. Want ondanks de clihérollen weten ze alle drie het beste uit hun personage te geven en een geloofwaardige acteerprestatie neer te zetten.

Sequel of prequel?

De vraag die velen zich stellen, is of Project Power het begin is van een franchise. Dat is bij superheldenfilms namelijk vaak het geval. Op YouTube plaatste Netflix alvast heel wat extra video’s over de film, onder andere met uitleg over de krachten. Ook daar leeft dus het besef dat er meer in het verhaal zit dan er voorlopig is uitgehaald.

Toch is het nog niet helemaal zeker of er echt een prequel – over die eerste zes weken? – of sequel komt. In een interview met Insider houdt scenarist Tomlin de optie alleszins, al zegt hij ook dat hij bewust ervoor heeft gezorgd dat het verhaal op zich staat. Op het einde van de film antwoord Art ook “For me, it is” op de vraag of alles nu echt voorbij is.

Uiteindelijk zal een eventuele tweede film afhangen van het succes van deze. Voorlopig staat Project Power bovenaan de rankings op Netflix, maar als hij daar snel opnieuw wegzakt is het maar de vraag of de streamingdienst weer een budget van 85 miljoen dollar (72 miljoen euro) wil investeren voor een vervolg.

Meer
Lees meer...