Propaganda ten top: zo extreem verdraait Russia Today de crisis in Oekraïne

Russia Today, de Engelstalige tv-zender van het Russische staatspersbureau, maakt het redelijk bont in zijn verslaggeving van de crisis in Oekraïne. Dat levert onwaarschijnlijke televisie op die soms erg ver van de werkelijkheid staat. Nieuwsanker Abby Martin doorbrak de propagandastroom spectaculair met haar “Wat Rusland doet is verkeerd”-statement. Flinke streep door de rekening van het regime.

Ongeziene televisiemomenten gisteren in de propagandaoorlog tussen Oost en West. “Militaire interventie kan nooit een oplossing zijn”, zei Abby Martin aan het einde van haar programma Breaking the Set. “Het is niet omdat ik voor deze zender werk, dat ik geen redactionele onafhankelijkheid heb. Wat Rusland doet op de Krim is gewoon verkeerd.”

“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe fel ik gekant ben tegen eender welke interventie in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine staat”, zei ze in haar monoloog. “Boven alles gaat mijn hart uit naar het Oekraïense volk, pionnen in een schaakspel om de wereldmacht. Zij zijn de echte verliezers.”

Een opvallend statement op de zender die gefinancierd wordt door staatspersbureau RIA-Novosti. Een zender die niet bepaald bekend staat om zijn objectiviteit (understatement). De afgelopen dagen brachten de zender en zijn website de actualiteit op een wel erg gekleurde en eenzijdige manier. Amerikaanse sites zoals Buzzfeed en Business Insider springen daar uiteraard gretig op.

1. De zender noemde de Russische troepen zaterdag een stabiliserende macht in Oekraïne.

2. En haalde de Amerikaanse B-acteur Steven Seagal op de buis als expert.

3. Spanningen op de Krim? Neen hoor, alles is er peis en vree, twitterde een RT-correspondente.

4. Op de Krim is iedereen enorme fan van Rusland en Lenin, liet diezelfde journaliste uitschijnen op Twitter.

5. Dat het Westen ‘raves with threats’, dat hebben wij hier precies toch gemist.

6. De officiële Twitter-account wordt ook op zeer professionele manier gebruikt.

7. Iedereen weet toch dat het enige wat Rusland doet de Russen beschermen is?

Twitter houdt zich uiteraard niet in, zo kennen we de microblogsite.

Meer
Lees meer...