Qatar maakt regels rond alcohol voor voetbalfans tijdens WK nog strenger

Qatarese autoriteiten hebben last minute nieuwe, strengere alcoholbeperkingen ingevoerd in het land voor de vele aanwezige voetbalfans. Normaal is alcohol enkel toegestaan in hotels en andere toegewezen plaatsen, maar door de nieuwe regels geldt er nu een totaalverbod voor 12 uur. Daardoor kunnen voetbalfans waarvan de ploegen vroeg spelen ook voor hun wedstrijden geen alcohol drinken.

Alcohol op het WK in Qatar is al sinds de toewijzing van het wereldkampioenschap aan het Arabische land een groot punt van discussie. Twee dagen voor de start van het toernooi draaide het streng islamitische Qatar zijn beslissing om de verkoop van alcohol in de stadions toe te staan, terug.

Die beslissing was best opmerkelijk omdat Budweiser een van de hoofdsponsors is van het toernooi en moederbedrijf AB Inbev al miljoenen liters bier had voorzien ter plaatse. Opvallend is hierbij dat wie in het stadion VIP-kaarten heeft geen alcoholbeperking krijgt opgelegd.

Geen alcohol voor de middag in hotels

In Qatar is alcohol enkel toegelaten op specifieke plaatsen zoals onder andere hotels. Daardoor organiseerde Gol Cymru, een liefdadigheidsinstelling uit Wales die kansarme kinderen helpt, voor de match tegen de Verenigde Staten in het InterContinental hotel in Doha twee evenementen voor de fans.

De organisatie was hetzelfde van plan voor de wedstrijd tussen Wales en Iran om 13 uur lokale tijd. Maar daar heeft de overheid nu een stokje tussen gestoken. “Het hotel is van de ene op de andere dag in gesprek geweest met de Qatarese autoriteiten en is de wetgeving helaas veranderd en kunnen we geen alcohol meer schenken voor vrijdagmiddag”, zegt organisator Leigh James in Metro.co.uk. Gol Cymru besloot daarop de geplande activiteiten af te lassen.

Meer
Lees meer...