Left Right
scrollTop top

‘Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou’-schrijver Sam McBratney overleden


Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou
© Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou

Ondertussen gebruikt de hele wereld de zin “I love you to the moon and back“, maar die heeft vandaag een bitter bijsmaakje. Sam McBratney, die het zinnetje bedacht en in z’n prentenboek Guess How Much I Love You (bij ons beter bekend als Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou) neerschreef, is namelijk overleden.

De kans is groot dat je toen je klein was ging slapen met Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou. Dat kinderboek gaat over Hazeltje en z’n papa Grote Haas. Voor het slapengaan daagden de twee elkaar altijd uit, om te tonen hoeveel ze van elkaar houden.

“Tot aan de maan en terug”

Hazeltje is ervan overtuigd dat hij het spelletje zal winnen, wanneer hij zegt “Ik hou van jou tot aan de maan.” Toch slaagt z’n vader erin om dat te overtreffen: “‘Oh, dat is ver. Dat is heel heel ver’, antwoordt Grote Haas. En terwijl hij zijn kind toedekt, zegt hij: ‘Ik hou van jou tot aan de maan… en terug.'”

Die laatste zin is ondertussen zowat z’n eigen leven gaan leiden, maar is dus een hersenspinsel van Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou-schrijver Sam McBratney. En hij is afgelopen vrijdag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft z’n uitgever Walker Books vandaag bekendgemaakt.

Wil Je Mijn Vriend Zijn?

Eind deze maand, op 29 september, verschijnt Wil Je Mijn Vriend Zijn?, het vervolg op Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou. Daarin is Hazeltje op z’n eentje op avontuur. Hij springt rustig richting de Cloudy Mountain, en “daar gebeurt iets buitengewoons: hij ontdekt een vriendje! Nu kan de pret pas echt beginnen”, klinkt het bij de Penguin Random House, de uitgever van het boek.

“Ik wil momenten van emotioneel belang beschrijven, maar met heel veel humor, en de lichtste dingen die je raken”, vertelde McBratney over Wil Je Mijn Vriend Zijn?. “Dit gaat over één van die momenten. Hazeltjes wereld licht plotseling helemaal op door de ontdekking van vriendschap.” Dat boek zal McBratley jammer genoeg niet meer kunnen voorlezen aan z’n zes kleinkinderen. Hij laat hen, z’n vrouw en drie kinderen achter.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170