Raar paren: 12 bizarre praktijken uit het dierenrijk

Een soort kan niet blijven bestaan zonder voortplanting. En die kan plaatsvinden op de meest bizarre manieren:

1. De paarketting

shutterstock

De zeehaas is, zoals alle zeeslakken, hermafrodiet. Het dier is bovendien een efficiënte hermafrodiet, want tijdens het paren vormen de dieren een paarketting. De zeehaas vooraan doet dienst als wijfje voor het dier erachter, dat op zijn beurt fungeert als vrouwtje voor de zeehaas daarachter. Soms vormen ze zo een gigantische cirkel zodat alle deelnemers aan hun trekken komen.

2. Penisbreuken

shutterstock

Tijdens het paren breekt de penis, eigenlijk een speciale tentakel, van de octopus af. Maar geen nood, tegen het volgende paarseizoen is ie teruggegroeid. 

3. De zwemmende penis

shutterstock

De papiernautilus is een apart geval, want het mannetje blijft uit de buurt van het wijfje. Wanneer het mannetje een partner ontmoet, komt zijn ‘penis’ los en zwemt die zelf naar het andere dier.

4. Steken

shutterstock

Bij wandluizen ploffen de mannetjes hun penis simpelweg in de onderbuik van de vrouwtjes.

5. Megaorgie

shutterstock

Voor de kousebandslang betekent het paarseizoen een massale orgie, waarbij een wijfje honderden partners heeft. Hot Marijke is er niks tegen.

6. Megapenis

shutterstock

De penis van de banaanslak is erg groot, bijna zo groot als de lichaamslengte van het dier. De slak moet daarom een partner van een gelijkaardige grootte zoeken, anders loopt hij het risico dat zijn geslachtsorgaan klem komt te zitten en botweg wordt afgebeten. Ook bij andere slakken komt het fenomeen voor.

7. Visjes

shutterstock

Vissen die behoren tot de cichliden, een familie baarsachtigen, hebben een speciale manier van voortplanting. Het mannetje bevrucht de eitjes terwijl het wijfje ze in haar bek houdt.

8. Tot de dood ons scheidt

shutterstock

De mannelijke vinarmigen of armvinnigen kunnen zich niet zelfstandig voeden. Met hun sterk reukorgaan zoeken de diepzeevissen een vrouwtje, waar ze zich aan vastbijten. Ze groeien vervolgens samen met het wijfje tot er van hen nog slechts geslachtsklieren overblijven, die op het juiste moment eitjes bevruchten.

9. Zuigen

shutterstock

Sommige knutten, een muggensoort, lijken te kussen tijdens geslachtsgemeenschap. Maar da tis slechts schijn. In werkelijkheid zuigt het wijfje de lichaamssappen van het mannetje op. 

10. Ontploffende testikels

shutterstock

De mannetjesbij die uit tienduizenden honingbijen uitverkoren is om te paren met de koningin heeft ook weer niet zo veel geluk: zijn testikels ontploffen en breken af in de koningin. Het zou uit evolutionair oogpunt wel, euh, steek houden, daar de ontplofte geslachtsorganen zouden verhinderen dat concurrenten de koningin bevruchten.

11. Geen mannetjes

shutterstock

Renhagedissen zijn allemaal vrouwtjes die zich reproduceren door zichzelf te klonen. Om dat proces in werking te zetten bestijgen twee vrouwtjes elkaar afwisselend zoals een mannetje dat zou doen. 

12. Opblaasbare penis

shutterstock

Rankpootkreeften werden lang geacht weekdieren te zijn. De volwassen dieren lijken immers totaal niet op geleedpotigen, en zijn bijvoorbeeld te vinden onderaan boten. Bij de overgang van larve naar volwassenheid hechten de dieren zich immers voor de rest van hun leven vast. Maar hoe paren ze dan? Met een opblaasbare penis die tot 50 keer zo lang is als hun lichaam. Het dier heeft waarschijnlijk de langste penis in vergelijking met de lichaamsomvang van alle dieren. Indien de penis toch niet lang genoeg blijkt, kunnen de dieren hun sperma ook in het water lozen zodat een wijfje het kan oppikken.

Meer
Lees meer...