Ravi verlaat K-popgroep VIXX nadat hij vervolgd wordt voor fraude rond legerdienst

De 30-jarige rapper Ravi heeft deze week officieel de groep VIXX verlaten. Hij deed dat nadat hij vervolgd werd voor het proberen te ontwijken van een zware legerdienst. Ravi probeerde met vervalste medische documenten een lichtere legerdienst te krijgen.

Elke gezonde Zuid-Koreaanse man moet een verplichte legerdienst uitoefenen. Er zijn daarbij enkele uitzonderingen, maar die gelden niet voor K-popsterren. Zo moest eind vorig jaar ook Jin, van de grootste Zuid-Koreaanse boyband BTS, beginnen aan zijn legerdienst. Hoewel de legerdienst verplicht is, proberen heel wat mannen deze toch te ontwijken of ervoor te zorgen dat de legerdienst minder zwaar is. Een daarvan is Ravi van de K-popgroep VIXX. 

Epilepsie 

Op 12 januari 2023 werd een groep brokers gevat die een bedrijfje hadden opgezet in het afleveren van valse documenten om medisch ongeschikt verklaard te worden voor de verplichte legerdienst in Zuid-Korea. De groep werkte samen met een neuroloog die de documenten verschafte. In totaal zou de groep zo’n 100 miljoen won (zo’n 70.000 euro) verdiend hebben aan de verkoop van dit soort documenten. De groep probeerde klanten te ronselen door te zeggen dat “een bekende rapper” beroep deed op hen om een makkelijkere legerdienst te verkrijgen. 

Die “bekende rapper” bleek Ravi van de K-popgroep VIXX te zijn. Hij startte in oktober vorig jaar zijn legerdienst als maatschappelijk werker. Door te zeggen dat hij leed aan epilepsie werd hij ongeschikt verklaard voor een actieve legerdienst. Een legerdienst als maatschappelijk werker houdt in dat je in andere sectoren terechtkomt. Het kan daarbij gaan om de politie, het onderwijs of de zorgsector. 

Proces

Recent ging het proces tegen Ravi van start. Daarbij wordt niet enkel Ravi berecht, maar ook Nafla, een andere rapper die onder het agentschap GROOVL1N actief is. Dat agentschap werd in 2019 opgericht door Ravi zelf. Zijn co-CEO staat eveneens terecht in de rechtszaak. Ravi en de co-CEO riskeren een celstraf van twee jaar. Voor Nafla wordt een straf van twee jaar en zes maanden geëist.

Na de eerste procesdag kondigde Jellyfish Entertainment, het agentschap waaronder VIXX actief is, aan dat Ravi officieel de groep verlaat. Later deelde Ravi zelf nog een uitgebreide brief waarin hij duidelijk maakt dat het zijn eigen keuze was om de groep te verlaten omdat hij niet wil dat zijn groepsgenoten de dupe worden van zijn acties.

“Wanhopig”

In de brief vertelt Ravi ook waarom hij besloot om tot fraude over te gaan. “In het verleden werd ik toegewezen voor een legerdienst als maatschappelijk werker omdat ik kampte met een ziekte en ik stelde mijn dienst uit tot het punt waarop het niet meer mogelijk was om het langer uit te stellen. Ik was de enige artiest in mijn agentschap die geld binnenbracht en verschillende deals, waarvoor al contracten getekend waren, werden door Covid-19 uitgesteld.”

“Omdat ik vreesde dat het niet navolgen van deze contracten zou leiden tot boetes, probeerde ik wanhopig om mijn legerdienst alsnog uit te stellen. Vanuit die wanhoop maakte ik een domme beslissing en wanneer de problemen van m’n agentschap en de contracten opgelost waren, meldde ik me vrijwillig aan voor een legerdienst als maatschappelijk werker en ik startte die dienst ook in oktober vorig jaar.”

Vervolgens komen er woorden van verontschuldiging voor verschillende partijen. “Ik wil me graag verontschuldigen bij mensen die lijden aan epilepsie en hun families, die ik waarschijnlijk kwetste met de verkeerde beslissing die ik maakte. Ook wil ik me verontschuldigen bij iedereen die z’n dienst trouw uitvoert.” Daarna verontschuldigt Ravi zich ook bij zijn fans: “Ik wou iemand zijn waar jullie trots op kunnen zijn, maar ik heb geen excuus om zo’n beschamende kant van mezelf te laten zien.”

Meer
Lees meer...