Rechter blokkeert ban op TikTok in Amerikaanse appstores

Een rechter in Washington DC heeft het besluit van de Amerikaanse regering geblokkeerd dat een verbod oplegde om de app TikTok te downloaden. Het verbod zou zondagavond van kracht worden.

Het besluit zou de appstores verbieden om de populaire applicatie nog in de VS aan te bieden. Maar de rechter steekt daar nu een stokje voor, waardoor de Amerikaanse partijen Oracle en Walmart meer tijd krijgen om hun aangekondigde overname van TikTok af te ronden.

De Amerikaanse overheid dreigde al langer met een verbod op TikTok. Volgens de regering-Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via het Chinese moederbedrijf ByteDance bij de overheid van het Aziatische land terecht zouden komen. Een eerste deadline van 20 september werd al verschoven naar 27 september, maar ook de rechter schrapte nu ook die datum.

ByteDance stapte met succes naar de rechter om uitstel af te dwingen om meer ruimte te scheppen voor de onderhandelingen. Nu de app verbieden heeft volgens de Chinese groep geen zin.

Onduidelijke deal

President Donald Trump gaat in principe akkoord met een deal tussen ByteDance en Oracle en Walmart, maar er moet nog veel uitgeklaard worden over welke partij nu de juridische eigenaar wordt van de technologie waar TikTok op draait en wie het nieuw op te richten Amerikaanse bedrijf TikTok Global zal controleren.

Wat lijkt vast te staan, is dat Oracle (12,5 procent) en Walmart (7,5 procent) samen een minderheidsbelang van 20 procent in TikTok Global nemen. In dat nieuwe bedrijf, met Amerikaans hoofdkwartier en vier Amerikaanse bestuurders op een totaal van vijf, wordt een groot deel van het huidige TikTok in ondergebracht.

Maar wat er precies met de overige 80 procent gebeurt, daarover lopen de versies uiteen. Volgens ByteDance komen die de Chinese groep toe, waardoor ByteDance veruit de belangrijkste aandeelhouder blijft van TikTok. Oracle zegt in zijn statement echter dat TikTok Global ‘voor een meerderheid in Amerikaanse handen komt.’ Ook Trump verklaarde dat de Chinezen hun controle over TikTok moeten afstaan, of de deal gaat niet door.

Ultieme deadline

Het vonnis van de rechter gaat enkel over het verbod dat zondag in zou gaan. Maar er is nog een tweede, belangrijkere deadline. Volgens een besluit van de Amerikaanse regering zal de app vanaf 12 november niet meer werken op smartphones in de VS. Dat verbod houdt voorlopig stand.

TikTok heeft in de VS ongeveer 100 miljoen gebruikers.

Meer
Lees meer...