In zee zwemmen toegestaan vanaf zaterdag maar redders mogen ons wettelijk niet beademen

Vanaf zaterdag mag er aan de kust opnieuw in zee gezwommen worden. Vanaf dan zullen de redders weer klaar staan voor wie in nood verkeert. Maar die redders zitten wel met een probleem. Zo mogen ze tijdens een reanimatie geen beademing toepassen door de coronacrisis. De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen kocht daarom zo’n 150 beademingsballonnen aan. Op die manier is mond-op-mondbeademing niet nodig.

Als iemand deze zomer op het strand moet gereanimeerd worden, dan is het de redders bij wet verboden om bij drenkelingen beademing toe te passen omwille van coronamaatregelen. De overkoepelende kustreddingsdienst vroeg daarom al aan Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om de wet aan te passen. Dat meldt onder meer Focus WTV.

(Nationale Veiligheidsraad: uitbreiding bubbel naar 15, evenementen buiten met 400 mensen, mondmaskers niet verplicht.)

Beademingsballonnen enkel voor medisch personeel

pixabay

Wanneer iemand in ademnood verkeert, behandelen redders het slachtoffer normaal met een beademingsmasker of pocket mask. Omdat daarbij het risico op een coronabesmetting bij de redders te groot is, willen de reddingsdiensten gebruik maken van een speciale beademingsballon.

De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) heeft op elke reddingspost zo’n beademingsballon liggen, maar momenteel mogen enkel dokters en verplegers daar gebruik van maken. Een aanpassing van de wet is daarom gewenst volgens de kustwachters. Bovendien werden 150 extra beademingsballonnen besteld.

(Oxford test vaccin tegen coronavirus in Zuid-Afrika en Brazilië.)

GAS-boete

wiki commons

Het is momenteel tropisch warm, waardoor heel wat mensen vanuit het binnenland naar de kust gevlucht zijn. Een duik nemen in zee is momenteel echter nog niet toegestaan. Zo zijn de redders gewoon nog niet aanwezig, wat de situatie uiterst gevaarlijk maakt. Vanaf zaterdag 27 juni zullen alle kustredders over de hele breedte van de kust wél paraat staan.

Wie zich voor die datum in zee waagt, riskeert een GAS-boete. Die bedraagt maximaal 250 euro. Bart Tommelein (Open Vld), de burgemeester van Oostende, kondigde al aan dat controles mogelijk zijn. Hij zei tegen de VRT dat “stromingen in zee heel verraderlijk kunnen zijn en zwemmen daarom afgeraden wordt”.

(Zo ziet het schooljaar eruit vanaf september.)

Zwemmen in meren

De zwembaden blijven door de coronamaatregelen nog gesloten tot 1 juli. Wie toch een frisse duik wil nemen, kan onder andere terecht bij de zwemvijver van het Zilvermeer in Mol. Het aantal dagbezoekers is daar wel beperkt en je moet een dagticket aankopen via de webshop. Bovendien zijn de kleedkamers, douches en waterglijbanen er nog steeds gesloten.

De Blaarmeersen in Gent openen pas de deuren vanaf 1 juli en daar zal ook gewerkt worden met een reservatiesysteem. Ook Vosselare Put zou al open zijn. In het meer van Rotselaar mag vanaf vandaag al gezwommen worden, maar voorlopig enkel door inwoners van de gemeente.

Meer
Lees meer...