Oxford test vaccin tegen coronavirus in Zuid-Afrika en Brazilië

Onderzoekers zijn in Brazilië en Zuid-Afrika begonnen met klinische tests van een potentieel coronavaccin. Het gaat om een veelbelovend vaccin dat is ontwikkeld door de universiteit van Oxford onder licentie van AstraZeneca.

Terwijl het aantal besmettingen met het coronavirus wereldwijd steeds sneller toeneemt, zoekt heel de medische wereld naar een vaccin. Een van de vaccins die al het verst staat in de ontwikkeling – met de naam ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) – komt van het team van de universiteit van Oxford.

Te weinig besmettingen in UK

Na succesvolle eerste testfases kan het vaccin nu grootschalig getest worden op mensen. Vorige maand nog signaleerde Oxford daarvoor wel een probleem. Er zijn 10.000 vrijwilligers geselecteerd om het mogelijke vaccin te testen, maar de onderzoekers waarschuwen dat die trial misschien geen bruikbare resultaten zal opleveren. Omdat het coronavirus te dodelijk is, is het onverantwoord om die vrijwilligers bewust te besmetten. Daarom zijn de onderzoekers afhankelijk van ‘natuurlijke’ besmettingen.

Op dit moment raken er in het Verenigd Koninkrijk echter te weinig nieuwe mensen besmet met het coronavirus SARS-CoV-2. Daardoor kunnen de onderzoekers moeilijk testen of het middel efficiënt genoeg is om besmettingen tegen te gaan.

Brazilië en Zuid-Afrika

In Afrika en (Latijns-)Amerika woedt de pandemie van het coronavirus wel nog volop. In die regio’s zijn respectievelijk Zuid-Afrika en Brazilië de zwaarst getroffen landen. Het is dan ook daar dat de onderzoekers van Oxford de volgende belangrijke testfase van hun potentieel vaccin zullen houden.

In Brazilië krijgen 2.000 gezondheidswerkers in Sao Paulo en 1.000 mensen in Rio de Janeiro het vaccin ingespoten. In Zuid-Afrika heeft de University of Witwatersrand 2.000 vrijwilligers geselecteerd voor deze trial. Binnen afzienbare tijd moet duidelijk worden of het vaccin, dat bij chimpansees bleek te werken, bij mensen efficiënt is.

Productie

Ondertussen sluiten steeds meer landen deals met de universiteit van Oxford om het potentiële vaccin nu al op grote schaal te produceren, zelfs al is de werkbaarheid nog onvoldoende bewezen. Onder andere Nederland, Brazilië, India en de Verenigde Staten hebben al grote hoeveelheden vaccins aangekocht of willen ze zelf produceren.

Meer
Lees meer...