Left Right
scrollTop top

Brazilië: 1 miljoen besmettingen, einde epidemie nog lang niet in zicht


Brazilië coronavirus
© epa

In Brazilië zijn nu al meer dan 1 miljoen officiële coronabesmettingen vastgesteld. Gisteren kwamen daar 54.771 positieve gevallen bij. Er stierven ook al bijna 50.000 mensen aan Covid-19.

Met 1.038.568 besmettingen staat Brazilië ruim op de tweede plaats en moet het enkel de Verenigde Staten voorlaten met 2,3 miljoen positieve gevallen. Volgens experts zijn deze cijfers een serieuze onderschatting omdat er niet overal evenveel getest wordt.

Te weinig testen

“Brazilië test veel minder dan het zou moeten doen. Er moet zeker twintig keer meer getest worden”, zegt Daniel Lahr, biowetenschapper aan de universiteit van São Paulo.  Verschillende studies schatten dan ook dat het aantal werkelijke besmettingen zo’n zeven keer zo hoog ligt als de officiële cijfers. Op 210 miljoen inwoners zouden dus al ongeveer 7 miljoen mensen besmet zijn geraakt met het virus.

In Brazilië stierven ook al 49.090 mensen aan Covid-19, nadat er gisteren opnieuw meer dan 1.200 doden zijn geregistreerd.. Ook dat aantal is volgens experts een onderschatten. Zij gaan uit van bijna dubbel zoveel doden door het coronavirus.

Jair Bolsonaro

De zware tol van het virus zorgt ervoor dat bij delen van de Braziliaanse bevolking de kritiek op president Jair Bolsonaro steeds meer toeneemt. Die heeft van bij het begin de ernst van de epidemie geminimaliseerd. Ook roept hij mensen op om zich niet aan de lockdown, die opgelegd is door lokale gouverneurs, te houden.

Volgens hem zorgt de impact van de epidemie op de economie voor veel meer schade dan het virus zelf. Veel aanhangers treden hem daarin bij. Die druk lijkt te werken want steeds meer Braziliaanse steden versoepelen hun coronamaatregelen. Een foute beslissing volgens experts. Zij vrezen dat de piek van de epidemie nog lang niet in zicht is en het aantal besmettingen en doden nog zwaar zal oplopen de komende weken en maanden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  112.547.616
 • Aantal
  doden
  2.497.865
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  760.809
 • Aantal
  doden
  21.988