De film MICKEY 17 van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho met Robert Pattinson in de hoofdrol, verschijnt op woensdag 5 maart in de zalen. Wij konden de film al bekijken en zagen opnieuw een sterk staaltje maatschappijkritiek verscholen in een schijnbaar komische film.
Vanaf woensdag 5 maart kan je in de filmzalen gaan kijken naar MICKEY 17. Het gaat om de eerste film van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho sinds zijn Oscarwinnende film Parasite. Deze keer gaat het niet om een Koreaanse film, maar wel om een Engelstalige film met Robert Pattinson in de hoofdrol.
MICKEY 17
In MICKEY 17 volgen we Mickey, die samen met een groep andere mensen onderweg is naar de planeet Nilfheim om daar een nieuwe kolonie te starten. Mickey is een “expendable“. Dat betekent dat hij een soort proefkonijn is dat speciaal bestaat om dood te gaan. Telkens wanneer hij sterft, wordt Mickey opnieuw geprint met een nieuw volgnummer. Hij neemt daarbij wel zijn herinneringen van zijn vorige levens met zich mee. Zoals de titel al doet vermoeden, volgen we in de film de zeventiende Mickey, aka Mickey 17, die langer leeft dan hij zou moeten. Daardoor rolt Mickey 18 al uit de printer terwijl Mickey 17 dus nog in leven is. Dat zorgt ervoor dat Mickey een “multiple” is en dat mag niet volgens de regels. Als ze hierachter komen, zullen de twee Mickeys vermoord worden en komt er geen nieuwe Mickey meer uit de printer. Maar Mickey 18 is minder sympathiek dan zijn voorganger, waardoor het niet makkelijk is om samen naar een oplossing te zoeken.
MICKEY 17 is gebaseerd op het boek Mickey7 van Ashton Edward. Bong Joon-ho besloot om tien extra Mickeys toe te voegen om zo dus Robert Pattinson tien keer meer te laten sterven en dus ook tien licht afwijkende Mickeys te maken.
Net zoals bij Parasite het geval was, is het moeilijk om MICKEY 17 in één categorie in te delen. Het gaat zo om een film met heel wat sciencefictionelementen, maar ook een flinke portie humor. Daarnaast zijn er ook actiescènes te vinden in de film en raakt hij soms een emotionele snaar.
De glazen bol van Bong
Ook vergelijkbaar met Parasite is de flinke scheut maatschappijkritiek die in de film vervat zit. Die is vooral te vinden in het personage Kenneth Marshall, gespeeld door Mark Ruffalo. Hij heeft een spray tan, zijn trouwe fans dragen rode petjes en slaagde er twee keer op rij niet in om president te worden. Hoewel dit alles doet denken aan Donald Trump, ontkennen Bong Joon-ho en Mark Ruffalo dat het personage gebaseerd is op de Amerikaanse president. “Hij is een typische dictator. We hebben dit soort leider al meermaals gezien tijdens de laatste eeuw”, vertelt Bong. “Ze zijn allemaal hetzelfde: egoïstisch, fragiel, zelfingenomen en zichzelf dienend”, voegt Ruffalo toe.
Toch voelt het allemaal wel als een soort karikatuur van Donald Trump, waardoor één scène in het bijzonder wel zeer toevallig is. Op een bepaald moment vindt er namelijk een moordpoging plaats tijdens een toespraak van Marshall, waarbij hij er met een schampschot op z’n wang vanaf komt. Het is moeilijk om hierbij niet de denken aan een incident van vorig jaar, waarbij Trump geraakt werd aan zijn oor. De opnames van MICKEY 17 dateren van voor dit incident waardoor wij toch graag eens aan Bong Joon-ho willen vragen wat de volgende Lottocijfers worden.
Robert Pattinson
Robert Pattinson brak door met zijn rol als Edward Cullen in Twilight, waar hij zelf met enige schaamte op terugkijkt. Maar de laatste jaren wist hij zich op te werken tot een veelgevraagd en even veelgeprezen acteur. Zo schitterde hij in The Batman en Tenet en bewijst hij in MICKEY 17 opnieuw dat hij een veelzijdige en getalenteerde acteur is.
Pattinson speelt in de film in totaal 18 Mickeys, die telkens qua persoonlijkheid licht – of minder licht – van elkaar afwijken. Vooral wanneer we Mickey 17 en Mickey 18 naast elkaar zien acteren, wordt duidelijk dat Pattinson een enorm sterke acteur is. Zo kan je de twee Mickeys onderscheiden zonder dat ze praten, maar gewoon op basis van hun lichaamstaal.
Bongs beste Engelstalige film
De wereld leerde regisseur Bong Joon-ho in 2019 kennen met het fenomenale Parasite, waarvoor hij de Oscar voor Beste film in ontvangst mocht nemen. Deze film overtreffen, lijkt een onmogelijke taak en MICKEY 17 slaagt daar ook niet in, maar het probeert dat ook niet te doen. Toch durven we de film wel de beste Engelstalige film van Bong Joon-ho te noemen.
De film bevat elementen die je doen denken aan Bongs eerdere Engelstalige film Okja, maar slaagt erin om veel menselijkheid toe te voegen aan het sciencefictionverhaal. Zo is het ook een film waar je in de uren, dagen of zelfs weken nadat je hem zag nog vaak aan zal terugdenken, want achter de luchtige scènes en soms karikaturale personages ligt een dieper verhaal over xenofobie, kolonisatie, kapitalisme en de toekomst van de mensheid.