“Het is ver van zeker dat er door de robotisering minder jobs zullen zijn”

Volgens een Nederlands onderzoek van adviesbureau PwC kan maar liefst 30 procent van de vacatures in belangrijke sectoren geautomatiseerd worden. Maar moeten we vrezen voor onze jobs? Jochen Vincke, partner van PwC en bestuurslid van Flanders Make, geeft in een gesprek met Business AM meer duiding.


Beluister hieronder het volledige gesprek met Jochen Vincke:


De essentie: Moeten we ons zorgen maken dat robots binnenkort onze jobs overnemen?

  • Volgens Vincke is het allesbehalve zeker dat de robotisering zal leiden tot minder jobs. “De arbeidsmarkt zal wel wijzigen. Er zullen nieuwe jobs bijkomen die anders zullen zijn dan de bestaande jobs vandaag. Terwijl wij nu vooral aandacht hebben voor handenarbeid, zal in de toekomst de werknemer vooral in staat moeten zijn om met robots te werken”, klinkt het. “Ik denk aan STEM-profielen, zoals ingenieurs.”
  • Hij voegt eraan toe dat er net op dat front een tekort aan arbeidskrachten is. “We zien dat er almaar minder studenten de STEM-richtingen volgen, waardoor die krapte niet snel zal verdwijnen”, aldus Vincke.
Jochen Vincke – PwC

Voordelen van robots op de werkvloer

Troeven: Dat is een enorme handicap voor de ondernemingen, want veel van hen kunnen profijt doen door robots in te zetten.

  • “We zien dat de kleine en middelgrote ondernemingen in België er niet altijd in slagen om robots te implementeren. Slechts zes van de tien kleine en middelgrote ondernemingen werken op een of andere manier met robots. Bij de grote ondernemingen loopt dat cijfer op tot 85 procent”, verduidelijkt Vincke.
  • “Nochtans is de terugverdientijd van robots in ons land relatief kort, omdat de loonkosten hier zo hoog liggen. We merken dan ook dat niet zozeer het prijskaartje de bedrijven ervan weerhoudt om met robots te werken. Ze springen niet op die kar omdat de ervaring om met die technologie te werken, ontbreekt binnen het bedrijf”, voegt hij er nog aan toe.
  • Nog een troef: robots slagen er meer en meer in om complexe taken op zich te nemen. Daardoor zijn ze niet langer uitsluitend nuttig om te gebruiken voor repetitieve handelingen.

(evb)

Meer
Lees meer...