Zaterdag leek het er in Barcelona even op dat de pre-corona-tijden terug waren. Er werd die avond een volgepakt rockconcert gehouden in de Palau Sant Jordi concertzaal. Na een screening met snelle Covid-testen mochten zeker 5.000 mensen de feestelijkheden bijwonen.
5.000 Spanjaarden konden zaterdag in Barcelona even doen alsof de pandemie gedaan was tijdens een rockconcert. Enkel de mondmaskers in de menigte verraadden dat we nog niet volledig van het virus af zijn. Het was het eerste grote commerciële muziekevenement in Europa dat doorging sinds de lockdowns van 2020.
Om het concert te mogen bijwonen, moesten de aanwezigen een snelle Covid-test afleggen die dezelfde dag al een resultaat geeft. Het concert was daarmee feitelijk een goede test om te zien hoe evenementen in de nabije toekomst toch veilig kunnen verlopen. Na het terugkrijgen van een negatieve test gold enkel nog de verplichting om een mondmasker te dragen.
Ontsnappen van de werkelijkheid
“We konden even ontsnappen aan de werkelijkheid,” zei een bezoeker aan persagentschap Associated Press. Ook Love of Lesbian, de rockgroep die de muziek van de avond verzorgde, was aangedaan: “Het was ondertussen al meer dan een jaar en een half geleden dat we samen een voet op een podium hadden gezet. We waren enorm emotioneel.”
Mensen die een ticket hadden bemachtigd, konden zaterdagochtend op drie verschillende plaatsen in Barcelona de snelle antigen-Covid-test afleggen. Ze werden op de hoogte gebracht van de resultaten via een smartphone app, dat het ticket ontgrendelde na een negatieve uitslag.
Mensen met een hartaandoening of een zware ziekte werden wel gevraagd om niet af te zakken. Ook mensen die recent in contact waren gekomen met iemand die besmet was met Covid-19 bleven beter thuis.
Onderzoek voor grotere evenementen
Het concert was volledig uitverkocht. Een ticket kostte ongeveer 23 tot 28 euro. In die kost was de Covid-test en een mondmasker inbegrepen.
“Dit was een kleine stap om naar grotere concerten en andere culturele evenementen toe te werken,” zei de Spaanse viroloog Boris Revollo. Het team van Revollo zal de besmettingsgraad onder de 5.000 aanwezigen de komende dagen bekijken en vergelijken met de Spaanse bevolking om te ontdekken of de voorzorgsmaatregelen van het concert voldoende waren.
Voor velen was het concert in ieder geval op emotioneel vlak alvast een zege. “Ik ervaarde een sensatie van vrijheid en kon de warmte van andere mensen in de menigte weer voelen,” zei een bezoeker die even mocht proeven van de normaliteit van weleer.
Lees ook: