Deze drie Rode Duivels missen bij een gele kaart tegen Italië op het EK de eventuele halve finale

Hoewel alle spelers die komende vrijdag voor België op het veld staan tegen Italië er voor de volle honderd procent zullen voor moeten gaan, moeten drie van hen zich misschien toch iets meer inhouden. Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen en Thorgan Hazard dreigen namelijk een eventuele halve finale van het EK te missen als ze in de kwartfinale tegen een gele kaart aanlopen.

Iedere voetbalkenner weer dat vuil spel niet aan onze nationale ploeg besteed is, maar de Rode Duivels hielden het op dit EK wel heel proper. Op vier wedstrijden tijd kreeg België nog maar drie gele kaarten, geen enkel ander EK-land doet beter. In de groepsfase kreeg alleen Thorgan Hazard in de 94ste minuut geel in de wedstrijd tegen Denemarken.

Tegen Portugal moest onze verdediging in de tweede helft wel alles uit de kast halen om de 1-0 op het bord te houden. Daarbij kregen zowel Thomas Vermaelen als Toby Alderweireld een geel karton onder hun neus geschoven van de vervloekte scheidsrechter Felix Brych.

Scheidsrechter Felix Brych geeft Toby Alderweireld een gele kaart in de wedstrijd België – Portugal – Bron: Lluis Gene/Pool Photo via AP/Isopix

Kaarten vervallen na kwartfinale

Op zich niets ergs zou je denken, want pas als je een speler twee keer een gele kaart krijgt, is hij automatisch de volgende wedstrijd geschorst. Bovendien vervallen eerdere gele kaarten van bij de start van het tornooi na de kwartfinale.

Dat wil wel zeggen dat wie in die kwartfinales zijn tweede gele kaart pakt, geschorst is voor een eventuele halve finale op het EK. Als Thorgan Hazard, Vermaelen of Alderweireld tegen Italië op de bon gaan en België weet de Azzurri te verslaan, zal bondscoach Roberto Martinez het in halve finale zonder hen moeten doen.

Veel geel gevaar bij Zwitserland

In die halve finale zal België – als ze zich plaatsen – het op 6 juli om 21 uur opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Zwitserland en Spanje. Die wedstrijd wordt overigens vlak voor onze kwartfinale gespeeld, waardoor de Rode Duivels voor de match tegen Italië hun eventuele volgende tegenstander al zullen weten.

De kans is trouwens best groot dat die tegenstander zelf niet compleet zal zijn. Spanje heeft namelijk vier spelers die bij een gele kaart een schorsing moeten vrezen: Jordi Alba, Sergio Busquets, Rodri en Pau Torres. Het moet wel gezegd zijn dat slecht één van hen een onbetwiste titularis is. De Spaanse bondscoach Luis Enrique zal zich dus niet te veel zorgen maken.

Anders is het gesteld met Zwitserland dat op EURO 2020 recordhouders is wat betreft het aantal gele kaarten. Kapitein Granit Xhaka, dé uitblinker in de stuntzege tegen Frankrijk, liep in die wedstrijd tegen zijn tweede gele kaart aan en mist de kwartfinale. Het zevental Ricardo Rodríguez, Manuel Akanji, Nico Elvedi, Breel Embolo, Kevin Mbabu, Mario Gavranović en Fabian Schär heeft al één gele kaart achter zijn naam staan en moet dus oppassen. Als Zwitserland voor een nieuwe hard bevochten stuntzege kan zorgen, zal bondscoach Vladimir Petković in de halve finale mogelijk zwaar moeten improviseren.

Bij Zwitserland dreigt voor maar liefst zeven spelers een schorsing in de halve finale – Bron: Marko Djurica/Pool Photo via AP/Isopix

Remember Wales op EK 2016

Het vorige Europese kampioenschap lijkt ondertussen al een eeuwigheid geleden en door de coronacrisis en het daarbij horende uitstel van EURO 2020 naar 2021 klopt dat ook wel. Toch is het interessant om eens terug te denken aan dat EK 2016 en hoe de Rode Duivels het daar deden.

Marc Wilmots was vijf jaar geleden nog de bondscoach van dienst terwijl onder andere Mousa Dembélé, Radja Nainggolan, Marouane Fellaini en zelfs Laurent Ciman deel uitmaakten van de selectie. In de groepsfase verloor België toen vrij kansloos van Italië (0-2), maar dankzij zeges tegen Ierland (3-0) en Zweden (0-1) mocht ons land als tweede in de groep naar de achtste finale.

België in zwakkere tabelhelft …

Ook toen was er duidelijk sprake van een zwakke tabelhelft en een sterke tabelhelft. Onderaan het bracket zaten onder andere Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland. Onze grootste tegenstanders op weg naar de finale aan de bovenkant van het bracket leken Portugal of Kroatië, die dan ook nog eens tegen elkaar uitkwamen in de achtste finale.

De knock-outfase begon voor de Rode Duivels uitstekend met een overtuigende 0-4 zege tegen het Hongarije van de afscheidnemende 40-jargie pyjamadoelman Gábor Király. De enige domper op de feestvreugde was de gele kaart van de – toen al – ervaren verdediger Thomas Vermaelen. Hij had namelijk tegen Ierland ook al geel gepakt en was dus geschorst voor de kwartfinale tegen Wales. Bovendien blesseerde zijn maatje op links, Jan Vertonghen, zich enkele dagen later op training en zat zijn tornooi er zelfs volledig op.

… maar daar was Wales

Voor de kwartfinale tegen Wales op een EK met unieke mogelijkheden om ver te komen besloot bondscoach Marc Wilmots – ondanks anderen opties – om het onervaren duo Jordan Lukaku (21 jaar, vier caps, op plaats van Vertonghen) en Jason Denayer (juist 21 jaar geworden, 7 caps, op plaats van Vermaelen) voor de leeuwen te gooien.

Het resultaat is bekend: 3-1 voor Wales. Het jonge duo centraal achterin maakte heel de wedstrijd een onzekere indruk en België lag uit een Europees kampioenschap dat ze misschien wel hadden kunnen winnen.

WK 2018 en de geschorste Meunier

Ook als we minder lang teruggaan in de tijd zien we hoe zwaar de schorsing van een sleutelspeler kan doorwegen. Het wereldkampioenschap in 2018 was voor de Belgen over het algemeen een succes met een knappe derde plaats. Toch hebben veel mensen het gevoel dat er misschien zelfs nog meer inzat.

Vooral na de knappe kwartfinale tegen Brazilië (1-2) droomde heel het land van de wereldtitel. In die wedstrijd liep Thomas Meunier echter tegen zijn tweede gele kaart van het tornooi aan. Martinez kon in de halve finale tegen Frankrijk dus geen beroep doen op zijn flankspeler, nochtans een cruciale pion in het systeem van België.

Thomas Meunier kreeg op het WK in 2018 zijn eerste gele kaart in de openingswedstrijd tegen Panama – Bron: Xinhua/Du Yu/CHINE NOUVELLE/SIPA/1806190905/Isopix

Dembélé tegen Frankrijk

Zijn logische vervanger, Timothy Castagne, zat ondanks een goed seizoen bij Atalanta niet in de WK-selectie. Martinez moest dus improviseren. Daarbij koos niet voor Yannick Carrasco (bezig aan een minder tornooi) of Thorgan Hazard (toen nog geen vaste waarde bij de Rode Duivels). De ervaren Mousa Dembélé kreeg daarentegen de voorkeur en moest zo spelen op een voor hem ongewone positie.

Ook hier is het resultaat gekend. België voetbalde tegen de sterk verdedigende Fransen maar weinig kansen bij elkaar en verloor na een kopbalgoal van Samuel Umtiti.

Meer
Lees meer...