Deze Rode Duivels hebben de meeste volgers op Instagram

Dat de spelers van de Belgische nationale voetbalploeg ware sterren zijn, is al langer geweten. Toch is er een groot verschil in populariteit tussen de spelers onderling. Enkelen zijn echte wereldvedetten terwijl anderen nog maar juist komen kijken en voor de occasionele voetbalfan nobele onbekenden zijn. Wij bekeken de profielen van de 26 spelers van de selectie van de Rode Duivels voor EURO 2020 op Instagram, keken naar hun aantal volgers en kwamen tot een top 10.

1. Eden Hazard – 27 miljoen volgers

De 30-jarige Eden Hazard mag er dan misschien twee mindere jaren op hebben zitten sinds zijn spraakmakende transfer van Chelsea naar Real Madrid. Toch blijft hij met voorsprong de populairste Rode Duivel op Instagram met 27 miljoen volgers. Daarmee staat hij op plaats 15 van alle actieve voetballers wereldwijd. Dat is best opvallend want – in tegenstelling tot bijvoorbeeld koploper Cristiano Ronaldo – toont Eden Hazard niets van zijn privéleven op sociale media.

2. Kevin De Bruyne – 14,1 miljoen volgers

Op de tweede plaats vinden we die andere uitblinker op het middenveld. Sinds Kevin De Bruyne bijna zes jaar geleden tekende bij Manchester City is zijn niveau jaar na jaar gestegen. Hetzelfde gebeurde met zijn populariteit. Naast voetbalfoto’s deelt De Bruyne regenmatig ook foto’s van zijn drie kinderen – Mason, Rome en Suri – al dan niet met vrouwlief Michèle.

3. Thibaut Courtois – 7,6 miljoen volgers

Thibaut Courtois speelde, net als Eden Hazard, eerst bij Chelsea en nu bij Real Madrid. Zijn enigszins geforceerde vertrek uit Londen zorgde ervoor dat hij veel Chelsea-fans verloor, maar zijn goede prestaties in Madrid maakten dat meer dan goed.

De doelman houdt het op Instagram grotendeels bij foto’s van saves, al duiken zijn kinderen ook af en toe eens op. Van zijn actieve liefdesleven – als we de Spaanse roddelbladen mogen geloven – is wel niets te zien.

4. Romelu Lukaku – 7 miljoen volgers

Op het veld weten De Bruyne en Romelu Lukaku elkaar zeer makkelijk te vinden, maar op Instagram ligt hun aantal volgers nog wel even uit elkaar. Na enkele moeilijke jaren bij Manchester United (al is dat relatief) groeide Big Rom het voorbije seizoen in Italië uit tot een halfgod. Zijn 24 competitiedoelpunten, waarvan 2 tegen aartsrivaal AC Milan, hielpen Inter aan hun eerste landstitel in elf jaar. Ook bij de Rode Duivels blijft Lukaku vlot de weg naar doel vinden waardoor zijn populariteit alleen nog maar zal toenemen.

5. Michy Batshuayi – 2,2 miljoen volgers

Na vier onbetwiste basisspelers van de Rode Duivels vinden we op de vijfde plaats een verrassende naam. Michy Batshuayi moet het de voorbije jaren bij Chelsea, Borussia Dortmund, Valencia en Crystal Palace stellen met weinig speelminuten, maar dat schaadt zijn populariteit niet.

De eeuwige glimlach van Batshuayi is daar ongetwijfeld niet vreemd aan, net als het feit dat hij bij de nationale ploeg wel heel vaak de weg naar doel vindt. In 35 interlands wist hij al 22 keer te scoren, goed voor een doelpunt om de 72 minuten.

6. Thomas Vermaelen – 1,9 miljoen volgers

Van alle nog actieve Rode Duivels heeft de 35-jarige Thomas Vermaelen ongetwijfeld één van de meest indrukwekkende prijzenkasten. Het grootste deel van die trofeeën won hij echter tijdens zijn jaren bij FC Barcelona toen hij door blessureleed (en de sterke concurrentie) maar zelden speelde. Ervoor bij Ajax en Arsenal en sinds kort bij het Japanse Vissel Kobe is Vermaelen wel altijd een sterkhouder geweest.

Net als bij de meeste van zijn collega’s bij de nationale ploeg draait het Instagramaccount van de ervaren verdediger ook bijna uitsluitend rond voetbal, al is zijn vrouw Polly Parsons ook af en toe te zien.

7. Dries Mertens – 1,8 miljoen volgers

Wat zijn bovengenoemde ploegmaats bij de Rode Duivels zo goed als niet doen, is voor de 34-jarige Dries Mertens geen enkel probleem. De Napolitaan geniet graag van het leven in Italië en toont dat dan ook regelmatig op Instagram. Naast foto’s waarop hij een zoveelste doelpunt voor Napoli viert, zien we Mertens regelmatig in bloot bovenlijf aan het water genieten van de zon en vrouwlief Kat Kerkhofs.

8. Axel Witsel – 1,4 miljoen volgers

Voor de 1,4 miljoen volgers van Axel Witsel op Instagram is het waarschijnlijk geen verrassing dat hij amper enkele maanden na zijn zware achillespeesblessure begin dit jaar alweer wedstrijdfit is. De middenvelder van Borussia Dortmund deelde regelmatig foto’s van zijn harde revalidatie. Tussendoor toonde Witsel ook dat hij een echte familieman is.

9. Simon Mignolet – 1,1 miljoen volgers

Dat we op de negende plaats de ervaren reservedoelman van de Rode Duivels Simon Mignolet terugvinden, zullen waarschijnlijk maar weinig mensen gegokt hebben. De 33-jarige Limburger dankt een deel van zijn populariteit uiteraard aan zijn jaren bij Liverpool, nog steeds een van de populairste clubs ter wereld. Mignolet speelde daar 6 seizoenen waarvan hij er de eerste 4,5 titularis was, goed voor meer dan 200 wedstrijden onder de lat van The Reds.

Twee jaar geleden kreeg de doelman er na zijn terugkeer naar België ook nog eens de fanclub van Club Brugge bij. Op Instagram is Mignolet wel opvallend minder actief dan veel andere Rode Duivels.

10. Thomas Meunier – 1,1 miljoen volgers

Met zo’n 20.000 volgers minder dan Mignolet strandt Thomas Meunier nipt op een tiende plaats als het gaat over aantal Instagramvolgers voor Rode Duivels in de selectie van EURO 2020. Na vier succesvolle jaren bij PSG in Frankrijk verhuisde de 29-jarige flankverdediger afgelopen zomer naar Duitsland. Daar kende hij een moeilijk seizoen waardoor Meunier waarschijnlijk nog maar een beperkt deel van het gele legioen van Borussia Dortmund naar zijn Instagram wist te lokken. Daar zullen ze zo goed als enkel voetbalfoto’s zien want Meunier schermt zijn privéleven op Instagram quasi volledig af.

En de rest?

Met Thomas Meunier hebben we meteen ook de laatste Rode Duivel gehad in de selectie die de grens van 1 miljoen Instagramvolgers heeft overschreden. Ook het officiële Instagramaccount van de Belgian Red Devils strandt voorlopig op 915k al kan een goed toernooi daar misschien verandering in brengen.

Na de top tien volgen Jan Vertonghen (959k), Yannick Carrasco (863k), Thorgan Hazard (707k), Christian Benteke (676k), Jason Denayer (520k), Toby Alderweireld (499k), Youri Tielemans (337k), Nacer Chadli (250k), Dennis Praet (120k), Dedryck Boyata (114k), Timothy Castagne (90k), Jeremy Doku (78k), Leandro Trossard (55k), Hans Vanaken (45k) en Matz Sels (27k). Eén speler uit de Belgische selectie zit niet op Instagram: Leander Dendoncker.

Andere Belgen

Het is belangrijk om op te merken dat deze ranking enkel de Belgische voetballers bevat die door bondscoach Roberto Martinez zijn geselecteerd voor het huidige Europese kampioenschap. Zo hebben Divock Origi en Adnan Januzaj allebei meer dan 2 miljoen volgers op Instagram. Beiden waren in een recent verleden wel aanwezig voor België op een EK of WK, maar vielen nu naast de selectie. Met hun 26 jaar zijn ze wel nog jong genoeg om in de toekomst opnieuw hun plaats te veroveren.

Niet meer zo jong – 33 jaar op precies te zijn – en officieel ook gestopt als Rode Duivel, maar wel nog actief als voetballer zijn Marouane Fellaini en Radja Nainggolan. Zij hebben op Instagram respectievelijk 2,2 en 1,8 miljoen volgers. Die eerste wenste de huidige selectie overigens aan het begin van het tornooi nog succes.

Meer
Lees meer...